Следвайте ни

Адв. Доротея Будакова: Спасих сградата на ПУ от реституция и се гордея с това

viber icon

Битката за връщането на част от имотите на "бедняка-милионер" беше доста тежка и още не е приключила

Вече комуникираме с Министерството на правосъдието, което е и наш орган, а не само на съдиите и на магистратите

Трябва да има реформа, за да се постигне по-бързо, по-адекватно и квалифицирано правосъдие, казва новият председател на Адвокатска колегия-Пловдив

 

- Адв. Будакова, избраха ви единодушно за председател на Адвокатска колегия - Пловдив. Разкажете малко за себе си. Посочете какви са приоритетите ви като глава на адвокатите в града под тепетата.  

- Аз съм един от многото адвокати в нашата колегия в град Пловдив. Имам дългогодишен стаж и като адвокат, и в други професии в началото на професионалния ми път. Имам добро семейство, имам две деца, които също са завършени юристи. Също така в рода ми има много юристи и включително адвокати, в това число съпругът ми, баща ми, сестра ми, братовчеди и т.н. С някои от тях работим в съдружие.

Също така упражнявам професията си в областта на гражданското право, цивилист съм. Адвокатското ни дружество има дългогодишни корпоративни клиенти, които представляваме. В момента това са три от най-големите университети в града. Специализирали сме в сферата на висшето образование и в други области като търговското и администартивното право, тъй като в кантората ни работи доктор по право, специализиращ в административното право. В такава среда упражнявам лично професията си.

В Адвокатския съвет попаднах при последните редовни избори. Преди това съм била член на Контролния съвет на Адвокатската колегия. Случи се така, че като най-пораснал член  на Адвокатския съвет, най-възрастна съм в него и в състава, колегите ме посочиха като председател. Мандатът на този Адвокатски съвет изтича в края на януари 2022 година. Така че моят мандат ще бъде довършителен, съвсем кратък, но законът, така или иначе, изискваше да има и реален избор, след като нашият председател Иван Демерджиев напусна, временно надявам се, колегията. Той в момента е заместник-служебен министър на правосъдието. Аз довършвам неговия мандат.  Идеята е да спазим нашите приоритети, а те са просто да бъдем в услуга на колегите, да си вършим съвестно и добре работата, която никак не е малко, по организационните въпроси в самата колегия. 

По адвокатския регистър се работи много усилено, тъй като там има новости, свързани с електронната обработка на документите. Сред приоритетите е също да поддържаме добри връзки със съдилищата и институциите. В момента включително си позволяваме и за пръв път имаме възможност да комуникираме с Министерството на правосъдието, което е и наш орган, а не само на съдиите и на магистратите, а на всички юристи, бих казала. Също така започваме да отправяме и поглед към ВСС с наши препоръки и идеи как да се облекчи работата не само в съда, но и в комбинация и корелация с работата на адвокатите. Защото съдът без адвокати също не може да съществува.

- Адвокатурата - детска мечта или вследствие на родителско влияние?  

- Никога пред мен не е стояла дилема просто защото само това съм виждала вкъщи. Дискутирало се е и просто беше като естествен завършек след гимназията. Много по-труден беше достъпът до това образование, много малко хора се приемаха. Борбата беше много голяма. За мен не е имало друг път. Да си призная, търсих друг път за децата ми, но те също не пожелаха друго нещо, по неизвестни за мен причини.

- Вие бяхте сред адвокатите, които протестираха срещу готвената съдебна реформа, и по-точно срещу т.нар. Модел 4, касаещ съдебната карта. Какви бяха причините за недоволството?  

- Реакциите на съдиите и на колегите адвокати беше толкова очевадна против точно този Модел 4, че самите вносители донякъде отстъпиха крачка назад, оттеглиха се от становището си във ВСС. Вероятно решиха, че трябва да поогледат още веднъж приоритетите при тази реформа. Обществеността този път даде своя глас, включително и протестите на представители на адвокатските колегии в Пловдив и София в онзи ден, когато всички излязохме единни. Това е защита най-вече на гражданството, защото адвокатът, каквато и слава да му се носи понякога, всъщност е стожерът на гражданското общество и защитата на изконните права на гражданите. В случая, на тези хора от малките населени места, които биха загубили част от устройството на своите малки общини без реални съдилища. Като сгради е предвидено да останат с по един служител вътре, но там няма да има живот, няма да има съдии, няма да има правораздаване. Ще има, но спорадично от командировани съдии, които ще заседават веднъж седмично. Това не е истинският допир до реално правосъдие, до институцията като цяло. Губи се от престижа и връзката с тази институция, която е една от трите власти. Основната съществена работа беше в тази насока, както и за колегите ни адвокати, които са по 3-4 до 10 в такива по-малки общини и които ще загубят хляба си. Това ще доведе също до обезличаване, обезлюдяване на такива общини като Първомай, Карлово, Чепеларе. А те не са и толкова малки. Но въпреки това, когато колегите останат без работа и като основната част от делата се изтеглят в Окръжен съд, те няма да имат работа, няма да имат клиенти и ще дойдат в града. А какво ще стане с местните хора? Ще пътуват за всяко най-малко нещо до големия град. Не е това идеята, според мен, на бъдещата демографска реформа, ако има такава. В този смисъл са нашите въжделения.

- Считате, че трябва да има реформа, но не по този начин?  

- Абсолютно. Ние считаме, че трябва да има оптимизиране на съдебната система. Ние виждаме, че съдиите са неравномерно натоварени, но така замислената реформа едва ли ще допринесе точно за тази част от съдийските неволи. Така че може би ще се преосмисли. Трябва да има реформа, за да се постигне по-бързо, по-адекватно и квалифицирано правосъдие. Пожелаваме си да се случи по скоро. Има надежда, има заявка, има интерес за това. Има истински поглед в момента към тези проблеми и събуденото гражданско общество също допринася за това.

- Може ли да разкажете за някое дело от вашата практика, което е оставило траен отпечатък в съзнанието ви и никога няма да забравите?  

- Имах една поредица от дела. Случаят е известен, казваха му „беднякът-милионер“. Всъщност клиент ми беше майката на това момче, която беше голям реститут в град Пловдив, в смисъл получи много имоти, много земи. Съдействах <210> да ги вкара в оборот, да си ги възстанови в реални граници и т.н. Но за нещастие жената се порадва 10 години и почина. Нейният син беше доста жестоко и безогледно ограбен, вероятно от така наречената „имотна мафия“. Той си имаше своите слабости и допусна това да му се случи. Прекъсвайки връзката си с мен, той отиде при други адвокати, които набързо му „разпродадоха“ земите. Той не получи почти нищо срещу тях. Битката за връщането на част от тези имоти беше доста тежка и още не е приключила.

Преди 25 години имах друго знаково дело, пак във връзка със закона „Лучников“ и реституционните въпроси  и процеси, които настъпиха в страната. Сградата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където сега се помещава Ректоратът, някога е била собственост на Френския колеж, който пък е бил под егидата на един католически орден. Католическата църква беше заявила и беше получила възстановяване на собствеността, без оглед на някои подробности, които създаваха пречки да бъде възстановена тази собственост. Огромната хубава сграда на университета беше загубена. Имаше заповед на тогавашния областен управител и в продължение на няколко месеца университетът плащаше наем на Католическата църква. Това дело беше абсолютно знаково. Тогава заведохме дело, което бе с намесата на Ватикана. Стигнахме до Върховния съд и успяхме да докажем, че католическият орден е получил, заедно с отчуждени имоти на френската държава, имотно обезщетение, и то в златни швейцарски франкове за сградата на университета.

Доказахме това и отменихме заповедта за реституция. Това е много голямо постижение, не само адвокатско. Преборихме се за една емблематична сграда и имущество на българската държава, не само на ПУ. Гордея се с това дело. Наистина е много интересно, имахме кореспонденция от 1947-1948 година, предоставена от Ватикана, и т.н. Борбата беше много тежка и спечелването на делото беше страхотно събитие за нас. Имам много тежки дела, свързани с домашно насилие и много големи драми, но не ми се говори за тях.

  - Какво ще пожелаете на нашите читатели?  

- Да бъдат будни, да бъдат разумни, да не вярват на всички лековерни обещания, включително в нашата сфера. Да се доверят и да търсят квалифицирани специалисти за своите въпроси. Да бъдат по-уверени в своето бъдеще.

визитка

Адв. Доротея Будакова е новоизбраният председател на Адвокатска колегия - Пловдив. Тя е член на Пловдивската адвокатска колегия от 1992 г. Завършила е Английската гимназия - Пловдив, и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Като действащ адвокат практикува в различни области на гражданското право - главно в сферата на облигационното, търговското и вещното право, недвижими имоти, семейно и наследствено право, процесуално представителство и алтернативни способи за разрешаване на спорове. Владее английски и руски език. Омъжена е за бившия депутат и юрист Димитър Лазаров, има дъщеря и син, които също са юристи. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Милен паунчев

Милен паунчев

02.08.2021 | 10:15

Аз лично дарих 15 декара на Будакова,и тя забрави да плати

Отговори
2 0
Милен паунчев

Милен паунчев

02.08.2021 | 10:14

Аз лично дарих 15 декара на тази госпожа,и забрави да си плати

Отговори
2 0
ха.хохо

ха.хохо

01.08.2021 | 21:44

на снимката сте хванали "случайно " най големите адвокатки в пловдив направо "академиците"......................

Отговори
2 0
Горката

Горката

31.07.2021 | 15:35

Горката......

Отговори
3 0
Натюрморд

Натюрморд

31.07.2021 | 15:34

Тя Адвокатска колегия пловдив народи едни адвокати....мама мия... Като са се юрнали да стават реформатори,света ще обърнат,реките ще потекат срещу течението... Вие господа сте си направо натегачи за постове...те още малко няма да ви вършат работа...докато се нарадвате и айде друм...и на зам.министъра демерджиев и на тая великата ..адвокатка.. Лошото е че разсипахте Адвокатската Колегия Пловдив....набутахте я с ченгета от симеоново,разни пенсионирани.. всякакви ....В колегията имаше дух,имаше професиоталисти сега е пълно с необразовани разни...безобразни...сбирщайн.. Тази колегия имаше елит,имаше класа... сега е мъка! натегачи,слежбогонци,кариеристи.. лагери,противници, служители ..пенкелер...наши ваши....доведени наведени...лицемери интриганти...

Отговори
5 0
хиляда и едно защо...

хиляда и едно защо...

31.07.2021 | 14:15

те постиженията ти са щото си случайната адвокатка....не щото всичко е въпрос на много въпроси....но ти си знаеш няма да се излагаме сега пред чужденците....то в пловдив няма ли уговорка няма решаване на проблема...

Отговори
4 0
леле мале

леле мале

31.07.2021 | 14:08

Е хайде холан ! и тая ли стана велика адвокатка! като се започна с хвалби пък да я попитаме и за друго....за връзчиците и за уговорчиците... я да каже с кого й е съдружеството ?!?! я да допълни че мъжа й е довчерашния ГЕРБ представител на пловдив окръг.ДИМИТЪР лАЗАРОВ ..дето мучеше от време на време в парламента не че нещо свърши....а преди това беше шеф на следствието....е стига с тия " велики постижения" май крайно време е да се рутират всички от съдии до прокурори и адвокати... на местна почва си е " направо изпечен хляба ".... тая дама скоро стана председател на АК Пловдив като сама си беше кандидат и я избраха 44 човека от колегията с над 1500 души адвокати... този избор се извърши от придворните в двореца.... или адвокатски съвет - контролен съвет и дисциплинарен съвет...като ги сбереш са повече от избралите я....и сега кво правим...?!? хвалим се белким хване декиш....будакова малко се запри.....верно че сте "la Piovra"....ама малко достойнство... е еее как ви харесва да сте" каймак "..... направо велика доротея будакова....

Отговори
5 2
Бай Кольо

Бай Кольо

31.07.2021 | 13:47

Ах само ако знаете какви лисици са цялата тази фамилия Будакови.Така им е благнало от този адвокатлък,че и пра пра внуците им ще се натискат да упражняват тази професийка.

Отговори
6 2
Барабата

Барабата

31.07.2021 | 12:38

Батко голям смешник си .,ФАКТИТЕ БАТКО ГЕРБ СИ ОТИВАТ И ЩЕ КОМЕНТИРАМЕ СЛЕД НЯКОЙ МЕСЕЦ

Отговори
6 1
Барабата

Барабата

31.07.2021 | 09:08

Не сте никакъв адвокат с примери ще Ви бъде доказано за Ваши закононарушения ,не прехвърляйте вината на общината или нейни служители а по чие нареждане е даване на писма с което са погазени зокона за собственоста.

Отговори
5 3
Батко

Батко

31.07.2021 | 10:26

Ей смешник, не може да ѝ стъпиш на малкия пръст на госпожата :D

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?