Следвайте ни

7 милиона евро или един човешки живот

viber icon

4 часа са носили на ръце Владимир Каролев спасителите на БЧК, за да го свалят до линейка на хижа "Вихрен". Доста човешки животи не само в планините зависят от хеликоптерна служба. Купете спасителен, зовяха днес масово в социалните мрежи. Един! Защо той не стига и какво трябва да бъде направено. Припомняме едно интервю пред "Марица" от тази година на Емил 

Нешев, шеф на планинските спасители, сам участвал в не една акция. Дами и господа политици, слушайте тези хора! Най-после!

 

 

- А защо все още липсва спасителен хеликоптер?

- Е, откъде!

- Ще се купи!

- Не става днес, утре, нито тази и другата година. Днес да го поръчате, трябват две години за доставка. Да не говорим за екипаж, въобще персонал. По изискванията на ХЕМС (б.а. HEMS - Helicopter Emergency Medical Servicе) един пилот трябва да има 1500 полетни часа. Към този момент хората с подобен нальот са изключително малко.

- Колко са в България?

- Аз поне знам за трима с подобни часове, но те са вече към последен етап в кариерата си. Може би ще са активни още около пет години. А по изискванията и възрастта е критерий. Това са хора с над 10 000 часа. Дори военните пилоти не трупат такъв опит.

- Колко струва един хеликоптер с пълно медицинско оборудване?

 
- Към 7 милиона евро. На старо вървят към 1 милион евро, поне за толкова ги купиха от „Хели еър“, частна компания, която можеше да изпълнява подобна действия.

- Колко хеликоптера са нужни на територията на България?

- Тук е тънкият момент. И идва ролята на държавата. Ако тя иска такъв вид спасяване, трябва да го направи законово. Да каже колко бази са необходими. Има си принцип, на който се изчисляват. Свързано е с времето на реакция. Правилото за „златния час" гласи, че независимо къде се намира пострадалият, трябва да може да бъде откаран в съответно специализирано болнично заведение за 1 час. Говорим от постъпването на сигнала до постъпване в болницата.

 

- Това означава доста бази.

- Това са може би 7 бази, доколкото има разработки. И минимум 8 хеликоптера. Ако разчитаме на европейски средства, там със сигурност са заложени само нови хеликоптери, няма как да се дават пари за втора употреба.

- Не може да няма европейска програма по темата?

- Със сигурност има, но ние още не сме взели решение на държавно ниво -правим ли такова нещо. Ако да, предприемаме законово решение, строим бази. Дори този хеликоптер, за който се говори, той ще дойде евентуално 2023 година. Да използваме това време да свършим подготовка - обучение на пилоти, тренировките им, сертифициране на наземния персонал, който да поддържа тези машини, изграждане на хангари, площадки по болнични заведения.

- А може и да се използват тези хеликоптери за друго, за да не чакат по няколко дни за един инцидент?

 
- Защо мислите, че ще имат свободно време!? ХЕМС означава въздушни линейки - работа с пострадали. Планинското спасяване е частен случай, основната работа с подобни машини е пострадали при пътни произшествия, каквито в България има ужасно много. Също и заболели в трудни местности.

Има места, където линейка трудно стига. Родопи, Стара планина, България е доста планинска страна. Всеки спешен случай може да стигне до хеликоптер. Така че персоналът ще има работа. И да няма, тренировката е изключително важна. Тя намалява риска, все пак хеликоптерното спасяване е едно от най-рисково, има доста инциденти в света.

- За сравнение - кои комшии имат подобна служба, да не стигаме до Германия и САЩ?

- Румъния. В Гърция със спасяване се заемат военните. В Турция също армията изпълнява тази роля. Мисля, че и в Сърбия е така. Дори Македония вече има два хеликоптера за ХЕМС.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Валентин ангелов

Валентин ангелов

11.05.2021 | 04:05

Хеликоптери трябват за спешни медицински нужди , при катастрофи и др. Каролев е на 60г. , Къде на майка си е тръгнал??!! Разглезени парвенюта , чудейки се по какъв начин да харчат Крадените от държавата финанси.

Отговори
7 0
Сестра Галева

Сестра Галева

11.05.2021 | 00:15

А значи ще спасяваме идиоти дето са трагнали по джапанки и къси гащи в планината тои на равно не може да ходи пил една ракия и станал наи големия алпинист и после ще го търсим и спасяваме

Отговори
8 1
Валентин ангелов

Валентин ангелов

11.05.2021 | 03:57

Плюс това тези са 60г. Идиоти.Къде на майка си са тръгнали.

Отговори
6 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

10.05.2021 | 23:45

Нормалните държави си купуват хеликоптери за милиони да си спасяват хората,а ние си купуваме изтребители за милиарди,да се пазим от някой си.

Отговори
8 5
Боко

Боко

12.05.2021 | 02:02

И то сме си ги купили на хартия и ще дойдат/евентуално/ 2024 а исме платили за 8 самолета толкова колкото Саудитска Арабия плаща за 1/една/ ескадрила /18 самолета/

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?