Само 10 от 163 партии са дали отчет на Сметната палата

На 2 април изтича срока, нарушителите ги чака санкция до 10 бона

Само 10 от 163 партии са подали финансовите си отчети пред Сметната палата две седмици преди крайния срок. По закон той е 31 март 2018 г. , но тъй като 31 март тази година е в събота, последната възможност за партиите е 2 април. Отчетите трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Към тях задължително се изискват и декларации по образец със списъци на физическите лица, които са направили дарения .

От Сметната палата предупреждават, че съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

Политическите партии, които нарушат правилата, ги чакат строги санкции: глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв, както и загуба на правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители. Има и трета драстична мярка - тези, които не са представили в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години, възможно е Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия.

До 16 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2017 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?