С рокля секънд хенд на абитуриентската

Момичетата вече не робуват на максимата, че стартът в живота зависи от похарчените пари за балната нощ

Колко излиза абитуриентската на сина или щерката, е топ тема всяка година по това време. Защото всеки пореден випуск си има своите вълнения и тегоби. Традициите обаче вече не са това, което бяха, както се казва в добре познатото клише. Освен че все повече младежи залагат на дънките и тениската в битка с голямото харчене за бала, тенденцията има последователки и сред младите дами. Много от тях вече разбират, че добрият старт в живота по никакъв начин не зависи от парите, които родителите са похарчили за абитуриентската. А освен това вечерта е просто време за купон. Така сред дванадесетокласниците напоследък сме свидетели на сериозно разделение - едни призовават да не се трошат пари за показност и излишен лукс и отиват на бала с рокля секънд хенд, други продължават да смятат, че това е първият значим миг в живота, а семействата им пръскат хилядарки за бала, като някои от хората с по-скромни доходи влизат и в борчове, за да изпратят "дамата" както подобава.    

Проучване на "Марица" показва, че и с две стотачки абитуриентите могат да изглеждат супер, ако са хитри. Икономичната визия обаче се реализира с дрехи под наем или втора ръка. Такива се предлагат както в магазините, така и онлайн. Цените за роклите варират от 70 до 170 лева. Има предложения и за официални къси рокли, които струват още по-малко - около 40 лева. В продавалниците в интернет има и доста по-скъпи - по 700 и дори 800 лева. Те обаче са дизайнерски и са закупени за над 1500 лева.

В общата сметка влизат и обувки - от 40 до 80 лева. Гримът за икономичните е вкъщи или от познат, а прическата е небрежна и струва до 40 лева. Маникюрът е семпъл и излиза до 25 лева при професионалист. Аксесоарите могат и да са от неблагородни метали, но пък арт. 

Ако дамата или младежът заложат на дрехи секънд хенд, но държат да са носени само веднъж за подобен повод, трябва просто да се разровят по обстойно онлайн. Между най-скъпите и най-евтините рокли се намират и предложения за комплекти. Една такава оферта е за 420 лева. При доставката трябва задължително да се посочи опция за преглед или ако е възможно, продавачът да е от същия град, за да може да се пробва. 

За младежите няма разходи по грим, а прическата е значително по-евтина. Въпреки това сметката е същата, защото обувките са значително по-скъпи, а и костюмите, макар и втора ръка, държат цена.

Скъпата версия на визията за младите господа включва дизайнерски костюм, като цената върви до 700 лева за пълен комплект с риза, елек, сако, панталон, вратовръзка или папийонка. Ако се купуват поотделно от различни магазини, може да излезе и до 200 лева, но пък обикалянето е доста голямо. Обувките са минимум 80 лева и стигат до 150 лева. Заедно с прическата цената възлиза на над 1000 лева.

При девойките разходът е още по-голям. Дизайнерска рокля може да излезе и 1500 лева, шитите по поръчка също. При тях се таксува всеки прикрепен камък или пайета. Обувките стигат до 120 лева. Гримът при професионалист върви около 80 лева, но се прави и една проба, която може да излезе 50 лева. Прическата в крак с модните тенденции също може да излезе солено. Колко по-сложна е, толкова повече набъбва цената. Ако има украшения или се боядисва, може да струва 100 лева. Бижутата могат да погълнат още няколко стотачки, ако са от благороден метал и имат камъни. Като се тегли чертата, визията надхвърля 2 бона.

Когато планират празника, родителите да не забравят, че това е само част от общия разход, в който влизат още куверт за вечерта, почерпка за роднините и традиционната вече екскурзия за абитуриента, която замества някогашната "втора вечер".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?