Подай сигнал

С първата версия на Windows започва нова епоха

Майкрософт прави Бил Гейтс най-богатия човек в света

Свят

от Дончо Донев 629 прегледа 0

Първата независима версия на Microsoft Windows1.0 е пусната на днешния ден преди 33 години

Първата независима версия на Microsoft Windows1.0 е пусната на днешния ден преди 33 години. Едва ли създателите са предполагали, че с излизането започва нова епоха в развитието на човечеството. Още повече че тогава тя постигнала малка популярност. Щяла е да бъде наречена „Интерфейс мениджър“, но Роулънд Хансън, началникът на маркетинга в Microsoft, убедил компанията, че името „Windows“ ще допадне повече на клиентите.

Всъщност още през 1983 г. от Microsoft съобщават за излизането на Windows, графичен интерфейс (GUI) за тяхната операционна система (MS-DOS), която е била пусната за IBM персонални компютри и съвместими компютри от 1981 г. Оттогава от Microsoft са пуснали много версии на Windows и този продукт се е превърнал от графичен интерфейс в модерна операционна система.
Windows 1.0 не бил напълно операционна система, а по-скоро „операционна среда“, разширение на MS-DOS, и споделяла грешките и проблемите на MS-DOS. Първата версия на Microsoft Windows включвала проста графична програма за рисуване, наречена Windows Paint, програма за писане Windows Write, календар с възможност за вписване на уговорки в него, личен информационен мениджър -„cardfile“, бележник Microsoft Notepad, часовник, контролен панел, компютърен терминал, клипборд - „Clipboard“ и RAM драйвер, а също и MS-DOS Executive и игра „Reversi“.

Microsoft са работили с Apple Computer, за да създадат няколко аксесоара за десктоп и друг софтуер, който впоследствие били включени в ранния Macintosh. Като част от бизнес преговорите Microsoft дали разрешение за някои неща от интерфейса на Macintosh на Apple. По-късно в съдебния процес районният съд обобщил тези неща като „screen displays“. В развитието на Windows 1.0 Microsoft нарочно ограничили заемането на някои елементи от графичния интерфейс (GUI) на Macintosh, за да се придържат към разрешителното си.

Например прозорците се показват само долепени един до друг на екрана, те не можели да се покриват един друг. Нямало икона за кошчето, с която да се изтриват файлове, откакто Apple притежавали авторски права върху това.
Съоснователи на компанията са Бил Гейтс и Пол Алън създали компанията „Microsoft“ през лятото на 1975, когато Бил Гейтс е на 19 години. Решаващ момент за успеха на компанията е подписването на договор с IBM през 1981 г. за създаването на операционна система IBM PC DOS за техните персонални компютри.

От 7 юни 2007 г. Бил Гейтс се счита за випускник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс взема администрацията на университета „поради неговите особени заслуги“.

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Microsoft, като насочи дейността си в областта на благотворителността.

Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Microsoft е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията - Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия) и се занимава със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7%) от Microsoft.

Коментари