С концерт отбелязаха юбилея от основаването на Армения

С тържествен джаз концерт от 18 часа в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив бе отбелязан вековният юбилей от основаването на Първата арменска република на 28 май 1918 г., след поражението на Османската империя в Първата световна война. Рецитал изнесоха „Новите гласове на Армения” с ръководител Моника Петросян. Ансамбълът бе в състав Ани Маркарян - вокал, Александър Аведисян - саксофон, Нарег Сахакян - вокал, Ася Анисимова - цигулка, а на рояла бе Мариана Колева.


Цветя за концерта изпратиха председателят на Общинския съвет Савина Петкова и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.


„Новите имена на Армения” е проект на заслужилия деятел на културата на Република Армения г-жа Силва Мекинян. През 2018 г. ансамбълът отбелязва своята 30-годишнина. За тези 30 години през структурата са минали стотици млади и талантливи певци и музиканти. Организирали са седем международни фестивала от висока класа .


През 1980 г. Силва Мекинян преживява тежко трагедията, белязала страната - ужасяващото земетресение, което разруши до основи няколко града, уби хиляди хора и промени живота на целия народ. Тогава тя започва да работи за създаване на структура, която да образова и вдъхновява талантливите деца на Армения. В школата се обучават пианисти, певци, музиканти, които свирят на струнни и древни национални инструменти.


В резултат на упорит труд младите творци гордо представят арменската музика по целия свят. Те са изнасяли концерти и са участвали в престижни конкурси в Москва, Лос Анжелис, Ню Йорк, Вашингтон, Малта, в централата на ЮНЕСКО, няколко страни от Южна Америка.


По покана на почетния консул на Армения в Пловдив г-н Узунян те изнесоха концерти в Етнографския музей и в Малката Базилика през 2016 и 2017 г. В спектаклите участваха Диана Вартанян, Етери Хованисян, Гагик Хагопян и Нарек Казасян - носител на приз от Евровизия за изпълнението си на канон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?