С Google Maps борим недекларирания труд в земеделието

С въвеждане на дигитализация в земеделието може да решим проблема с недекларирания труд  в сектора в България. По испанския пример, чрез Google Maps или друго приложение, ще се следят площите, набраната и реализирана продукция, както и броя на осигурените работници. Това е сред предложенията на евродепутат Момчил Неков за изсветляване на работата и заплащането в агросектора. Той присъства на международен форум в Пловдив с фокус върху проблемите и превенцията на недекларирания труд в земеделието. Проявата се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/ към КНСБ.

Момчил Неков коментира, че недекларираният труд на европейско ниво представлява 20 % от БВП на ЕС, а страната ни и тук води първенство. Проблемът от една страна е, че работникът не получава никакви застраховки, трудов и осигурителен стаж. В същото време това е нелоялна конкуренция и кражба от тези работодатели, които справедливо плащат и осигуряват работниците си.

Председателят на ФНСЗ Светла Василева e категорична, че промените в българското селско стопанство и последиците от недалновидното прилагане на ОСП у нас през двата програмни периода са довели до силна поляризация на сектора. Формите на заетост драматично са се променили с непълна, допълнителна и неформална заетост.

Cтoтици xиляди бългapи paбoтят "нa чepнo" и ceзoннo в зeмeдeлиeтo в Eвpoпeйcĸия cъюз, coчaт дaннитe нa cиндиĸaтa. Сoциaлнитe ycлoвия и пpaвa вce пoвeчe ce oгpaничaвaт в cpaвнeниe c 10 или 20 гoдини пo-paнo. Cпopeд cтaтиcтиĸaтa бългapитe, ĸoитo ca ceзoнни paбoтници в зeмeдeлиeтo, нaй-вeчe в cтpaнитe oт т. нap. Cтapa Eвpoпa, ca пoвeчe oт 1 200 000 дyши.

Бившият управител на НОИ и зам.-министър на труда и социалната политика Христина Митрева е на мнение, че решението на проблема е микс от мерки: превенция, промени в законодателството и увеличаване на санкциите, намаляване на административната тежест, синхрон между инспекцията по труда, данъчни и социални органи и др.

Подробности по темата четете в агроприложението във вторник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?