С цъфтежа на овошките идват и вредителите

Преди да напръскате, проверете степента на нападение

Всички овощни видове излизат от фазата на принудителен покой, дори когато сме имали големи студове в края на сезона като тази година. Растителните сокове вече се придвижват, пъпките набъбват, а при някои видове скоро ще започнат да цъфтят. В същото време започват да се развиват причинителите на болести и на неприятелите по овощните дръвчета. Това налага при установяването им над прага на икономическата вредност да се предприемат третирания с химически препарати. Ако второто зимно пръскане не е било извършено преди набъбването на пъпките поради ниски температури през февруари, това трябва да се направи през март, преди да започне този процес. По време на преминаването на фенофазите се пръскат различните овощни видове.

Струпясването на ябълката, ранното кафяво гниене на костилковите, а и съчмянката са силно разпространени болести и това налага да се третира редовно срещу тях. Много от вредните насекоми се срещат по-малко, затова срещу тях трябва да се пръска при появата им, нещо повече, при надхвърляне на икономическия праг на вредност(ИПВ).

Този праг при анарзията например е 3% повредени пъпки в края на март, за червеният овощен акар е 10-15 зимуващи яйца на плодна клонка, за прасковената листна въшка е 8-10 нападнати клонки на 100 клонки. Инсектицидът срещу неприятелите може да се добави към фунгицида срещу болестите, стига смесимостта им да е възможна и това да е посочено в указанията, съпровождащи препарата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?