Подай сигнал

С бетон и арматура подменят 17 века история на площада

Коментари

от Слави Георгиев 1772 прегледа 0

Слави Георгиев е роден в Пловдив през 1980 година. Завършил е Търговската гимназия в града. Магистър по право в ПУ "Паисий Хилендарски". От 2007 година е общински съветник. Председател на групата общински съветници от ПФ.

Ремонтът или както претенциозно го наричат от градската управа – ревитализирането на площад „Централен“ се превърна в поредната сапунена драма на отиващия си управленски мандат. След три години забавяне по всички възможни фронтове, след безкрайните оправдания на общината, че подобни обекти се реализират бавно, защото са за десетилетия напред и гражданите трябва търпеливо да изчакат, най-отговорно заявявам, че дългото чакане просто не си струваше. Някакъв ремонт се случва, но той не може да се нарече съживяване. Напротив. От място, което имаше свое специфично излъчване, сега площадът се превръща в огромно празно пространство, застлано с грозна настилка, която го прави още по-сиво и потискащо. И бутафорно на вид. Защото, в момента, визуализацията на древната археология, характерните римски колони се изливат буквално от бетон и арматура. Това ли си представяме, когато казваме „Пловдив - древен и вечен“??? С бетон и арматура подменят 17 века история. Създаването на такъв безвкусен и евтин декор в центъра на Пловдив е напълно неприемливо. За съжаление, общината повтаря този опасен рецидив, подобни намерения имаше и за „ревитализирането“ на древните останки по Небет тепе.

Пловдивчани искаха нещо съвсем друго. Мястото да бъде ново, свежо и с много повече зеленина отпреди. И освен да си направим „тегела“ - любимата пловдивска разходка, да можем да поседнем, да поговорим с приятели, да отморим, да прекараме приятно и забавно част от свободното си време. На ремонтирания площад „Централен“ нищо от това няма да е възможно. Вместо да получат нови възможности, пловдивчани ще загубят любимата си Главна улица, защото малките островчета зеленина са премахнати напълно. А трябваше да бъдат създадени още кътове с пейки и дървета. Но сега се оформя една огромна и празна площ, без никаква естествена и дори изкуствена сянка, която през по-голямата част от деня ще бъде неизползваема и дори опасна за хората, особено при летните температури. Това не е резултатът, който пловдивчани очакваха да получат след въпросния скъп ремонт.

Причината за тази сериозна несполука е липсата на одобрен от Общинския съвет на Пловдив проект за строителните дейности. Така общинското управление направо уби идеята за съживяването на площада. И сега го превръща в една огромна бетонна фурна, опасна за преминаващите хора, празно пространство, без никаква функционалност и архитектурна ценност. Наивно е да се мисли, че предвижданото разполагане на кафенета и чадъри в една малка част ще създаде сянка и ще социализира бетонната празнина. Очевадно е, че това няма да се случи. Правилното решение беше още повече зеленина, кътове за сядане и отмора и поне няколко модерни водни площи, който да отнемат топлината.

И се питам, след като решиха да покрият площада с неприветливите сиви и потискащи плочи, защо не им дойде на ум да наредят на тяхно място извадените от булевардите павета, които поне щяха да спестят средства и да внесат повече дух и излъчване, характерни за Пловдив.

Коментари


В Пловдив най-много се печели от бетона и асфалта! Като се положат ,нищо не можеш да откриеш, а най-малко този който е получил подкупа!

колкото по- грозно,толкова по-грозно би казал мечо Пух,и за какво ви е сянка??? Така по-бързо ще получаваме слънчеви удари и ще останат само тези от общината ,дето затриха зеленината....

вярно е но нито бетона е като бетон нито арматурата като арматура , просто названията им са такива

Все по-добро впечатление ми прави този човек.Навремето му виках фъфлек, но взех да го уважавам.Може би покрай Славчо се изучи.За мен в момента е най- добрият общински съветник. Успех момче.

Да живее инженерингът :) Не че някой може да им въздейства … на тези там … от Общината, воглаве с кмета, гладния инж. и др. Ако ви затрябват такива некадърни проекти питайте за фирма "КАНАС" и инж. Йордан Калев … Същия да, главен инж. на Община Пловдив сега зам. кмет, човекът "изпроектирал" бул. Северен, Площад Централен, велоалеите в Пловдив, подлеза на ул. Гладстон и редица други недоразумения в града … Хвала на такъви проектанти

Много тъжна работа стана на площада. Нито археология ще има, както обещаваха, нито някаква атрактивна за хората част - няма дори къде да се седне. На Дража плочите, дори и натрошени, изглеждаха по-добре от новите, а пейките с дърветата си бяха супер преди да ги махнат. Какво излиза, народът плаща милиони, за да получи нещо, което е в пъти по-лошо от старото?!? Няма такова управление...

Самата истина! Получих потрес като видях как вадят дръвчетата покрай пощата... нито едно не се захвана. Сега ще се пържим като гущери! И защо плочките не бяха същите като тези по главната улица? Не беше ли най логично? Тези са отвратителни - соц стил.

Вярно е, пародия на ремонти. Ужасно е.