С бал 414,500 в Хуманитарната на трети тур

Школски шефове сливат паралелки с прием след 7. клас, за да оцелеят

Десетки паралелки в професионални гимназии остават полупразни след излязлото днес трето класиране от кампанията за прием след 7. клас. Чакаме предложения от страна на директорите за евентуално сливане на две специалности в една паралелка или други гъвкави решения, чрез които да се даде възможност на вече записаните ученици да учат избраната професия, като в същото време се запазват специалности, обясни председателят на комисията Рангел Райчев. На 1 август изтича крайният срок на толеранса, даден от РУО – тогава началникът Иванка Киркова ще решава кои паралелки се закриват и това ще е окончателно.

В третия тур от кампанията участваха 484 ученици, от които 356 са класирани. От приетите 153-ма са по първо желание, след като са пренаредили желаните училища според броя останалите незаети места. От класираните тийнейджъри повечето са намерил място в професионални паралелки – 256-ма.

На този етап остават 128 неприети никъде ученици със завършено основно образование. Сред тях има такива, които изобщо не са подали заявления, както и неприети на желаните места. Мнозина от неучаствалите в кампанията са останали на поправителни изпити. Продължават усилията ни всички да бъдат обхванати и никой да не отпадне от системата на образованието, увери Рангел Райчев. В този процес са привлечени директори на училищата и кметове на по-малки населени места.

Традиционно пълни до дупка са елитните учебни заведения – Математическата и езиковите гимназии. Сред професионалните най-добре стои  ПГСАГ „Арх. Камен Петков”.

С най-висок бал на трети тур е момиче, прието в Хуманитарната с английски – 414,500. Със сбор 395,500 ученик успява да се класира за паралелката по компютърни науки в ПГЕЕ, а с 392 – в „Икономическо развитие” в СУ „Патриарх Евтимий”.

На другия полюс са младежи, които не са се явили на националните външни оценявания или имат двойки. Те също участват в кампанията, но с нула точки от НВО в балообразуването. Така например има приети с бал 30 т. в Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай.

 

Никой не иска да строи магистрали

Направленията с дефицит на кадри не могат да съберат кандидати

Нито един ученик не се е записал досега да учи специалността „Строител на пътища и магистрали” в ПГСТ „Пеньо Пенев” и тази паралелка почти сигурно няма да събере достатъчно ученици и след третото класиране. В същото школо има и 20 незаети места в специалност „Външни облицовки и изолация в строителството”.

В ПГКИТ „Д-р Иван Богоров” също имат трудности с попълването на паралелките. Едва неколцина са се записали да учат как се правят бутикови облекла, остават 20 свободни места. Още 24 бройки има и в „Компютърно десениране на тъкани и кожени изделия”. Дори и да се прибегне до обединяване на двете професии в една паралелка, това надали ще ги спаси от закриване. 22 са незаетите места и в електронна търговия в професионалното школо.

В Механото  се търсят още 16 желаещи да учат автотранспротна техника и 15 за мехатроника. Проблем тази година е и напълването на дуалната паралелка „Машини и системи с цифрово-програмно управление”, която има и подкрепата на бизнеса.

Паралелка по същата специалност не може да набере кандидати и в Професионалната гимназия по машиностроене, където никой не се е записал да учи и друга много търсена на пазара на труда специалност – металорежещи машини. В „ Пътностроителна техника” остават 19 свободни места.

В Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника има 16 свободни места за „Технологичен и микробиологичен контрол” и 18 – в „Технологии на биопроизводството”.

Трудности среща и Автото, където само двама са решили да учат новата специалност електрически превози и локомотивни вагони, поръчана от БДЖ. 19 са свободните места за спедитори, 15 – по автомобилна мехатроника.

Уникалната специалност, която дава дефицитните на пазара на труда асансьорни техници в Професионалната гимназия по битова техника също е на ръба, търсят се още 13 ученици.

Средните училища срещат най-големи проблеми с попълването на паралелки по софтуерни и хардуерни технологии.

Тази година РУО и МОН одобриха значително разширен план-прием в професионалните гимназии и в тъй наречения STEM профил  - технологични, математически, IT паралелки. В голямата си част той няма да бъде реализиран заради по-големия интерес на учениците към профилираните училища. Процесът обаче е дългосрочен и усилията ще продължат и в следващите години.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?