С ануш абур събират пари за юбилея на Арменското училище

В знаковата 2019 г. искат от школото между 2000 и 16 000 лева за наем на зала, в която да чества 185 г.

С традиционното коледно ястие ануш абур децата от Арменското училище подсладиха предстоящите зимни празници. Гозбата, чието име означава сладка супа, забърка съпругата на директора Симон Тютелян - Мариан, за благотворителния кулинарен базар в школото. Традицията идва от Анадола, откъдето са и моите корени, а всяка съставка добавя не само вкус, а и символика в арменското ашуре, разкри Тютелян. Житото, орехите и сушените плодове в рецептата са за изобилие у дома, а кайсиите присъстват като символ на Армения. Ануш абур е подходящ за коледната трапеза и по още една причина - има си въглехидрати, белтъчини и мазнини, което я прави питателна и здравословна храна за всички, които постят и са се отказали от месото.

Майки на деца от всички класове също запретнаха ръкави и надминаха себе си в коледните вкусотийки и декорирането им с глазура и фондан. Третокласничките Маша и Даша си сложили специалните престилки с къдрички, с които ходят на великденското боядисване на яйца в митрополията и които препасват, когато им дойде вдъхновението да рисуват. Този път двете момичета, навивали миникроасанчета, при това два вида - с плънка от орехи и с пълнеж от шоколад. Сестрите с разлика само 1 г., които всички мислят за близначки, са родени в Москва, но от 3 г. живеят под тепетата. Вече научиха български за шестички, доволна е майка им. Даша по три пъти на ден сменя желанията си, но Дядо Коледа е изпълнил основното - ролери на Сой Луна, каквито ще получи и Маша. Тия дни някой казал на момичетата в училище, че Добрият старец не съществува. А те го отрязали: „Щом мама казва, значи има!”.

Маминият авторитет още се вдигна на трапезата, отрупана с маршмелоу на пръчици, баклава, баница, сладък салам, захаросани ябълки, традиционните руски палачинки - блинки и арменския сладкиш гата. Мъфини с коледни звезди и кексчета-подаръчета с бели панделки бяха подредени до дребни сладки с формата на елхи, заснежени с пудра захар и посипани с червени и зелени топчета. Шоколадови бонбони с по една снежинка отгоре и коледни звезди, „гравирани” тънко-тънко с шприц, солени пръчици и кекс с формата на Дядо Коледа предлагаха още майките. Зад щанда застана и учителката в пенсия Елза Вартанян, която преди години бе номинирана от диаспората за най-добрата преподавателка по арменски.

Димитър от 5. А пристигна изгладнял след часа по музика и си избра сладки с локум. А съученичката му Мадлен купи 4 коледни мъфина - да има за всички у дома. Тя помага всяка година в приготвянето на ястията у дома, но никога не  се пада паричката от питката. Не се сърди - по-добре играта да е честна.


С приходите от кулинарния базар Арменското училище ще помогне на свои възпитаници в затруднено положение. Предната вечер в новотела пък школото направи Коледен бал и разпродажба на сувенири и рисунки на децата. Постъпленията от тях са за честване на 185 г. от основаването на училището догодина. В знаковата 2019 г. се оказало много трудно да се намери зала - освен че няма свободни, наемите варират от 2000 до 16 000 лв. Затова с школски благотворителни инициативи отсега се събират средства за разноските. На бала постъпиха 980 лв. под форма на дарение, а на базара бяха продадени украшения и детски творби за още около 1200 лв. Школото обаче умува и над алтернативен вариант - дали вместо да пръска пари за наем на зала, да не събере общността съвсем по арменски  на поляна с традиционно приготвено месо на скара хоровац.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?