Подай сигнал

С 6% само расте заетостта през лятото в Пловдивско

Бизнес зона

от Мария Петрова 408 прегледа 0

С 6% само расте заетостта през лятото в Пловдивско

През третото тримесечие на 2019 г. се очаква леко увеличение на заетостта в Пловдивска област. Работодателите отчитат нетна прогноза от +6%. Тя остава сравнително стабилна в сравнение с предишното тримесечие, но намалява с 3 процента спрямо същия период на миналата година.Това сочи обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта. В него са участвали 620 работодатели от цяла България.

Най-силно темпо на наемане на служители през периода юли-септември е отчетено от работодателите във Варна с нетна прогноза за заетостта от +12% - подобрение от четири процента за морската ни столица на тримесечна база. Работодателите в София очакват скромно увеличение на числеността на служителите, като дават прогноза от +7% - най-ниското ниво за пето поредно тримесечие, докато прогнозата за Бургас и Пловдив е +6%. В същото време работодателите в Русе отчитат най-слабата прогноза за следващото тримесечие от +5%.

През следващите три месеца се очаква нивата на заетост да се подобрят в осем от 10-те индустриални сектора. Най-силен климат на наемане на служители се предвижда в сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“.

Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ също имат значителни планове за наемане на хора от +11%, а секторите „Транспорт, складове и комуникации“ и „Строителство“ отчитат прогнози от съответно +10% и +9%. Работодателите от сектор „Минно дело“ очакват да намалят заетостта с 2%, докато тези от сферата „Хотелиерство и ресторантьорство“ смятат да замразят пазара на труда.

Въпреки инвестициите, които бяха направени в ключови сектори през изминалите три месеца, българските работодатели вероятно ще продължат да бъдат сдържано оптимистични. Намеренията им за наемане на служители са повлияни най-вече от растящото разминаване между нуждите и изискванията на бизнеса им и липсата на налични умения на пазара, коментира Александър Хангимана, управляващ директор, ManpowerGroup Балкани.