Подай сигнал

РЗИ иска данни за заплатите в болниците

Здравеопазване

от Румен Златански 390 прегледа 0

РЗИ иска данни за заплатите в болниците

Експерти от Регионалната здравна инспекция да изготвят справка със заплатите на персонала на държавните и общинските болници. Това разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В Пловдив ще бъдат проверени лечебните заведения с преобладаващо държавно участие УМБАЛ "Свети Георги" и УМБАЛ "Пловдив", общинските многопрофилни болници "Свети Мина" и "Свети Панталеймон", както и диагностично-консултативните центрове, на които собственик е общината. Целта е да се получи пълна яснота на възнагражденията на персонала и след като се направи анализ, да се види каква е дупката във финансите.

В Пловдив най-сериозен е проблемът със затъналата в дългове болница "Свети Мина", където медицински сестри напускат заради ниските възнаграждeния. Ръководството им дава не повече от 600 лева, докато те искат повече. Останалите лечебни заведения също изпитват недостиг на такива кадри.


Министър Кирил Ананиев припомни, че проблемът със сестрите е от най-актуалните в здравеопазването. Те са поставили 8 въпроса, като най-сериозният, освен заплащането, е за премахване на търговския характер на лечебните заведения. „Този вариант на промяна на здравноосигурителния модел ще бъде един от основните при разговорите, които очаквам скоро да подновим, защото доста организации искат болниците да не са регистрирани по Търговския закон", поясни той.

Според Ананиев въпреки предвиденото увеличение на заплатите едва ли броят на професионалистите по здравни грижи ще се увеличи бързо. Затова е предвидено увеличение на приема на специалисти по здравни грижи със 150 души.

Коментари