Подай сигнал

Руски журналист, писал за Сирия, полетя от 5-я етаж

Свят

от Екип Марица 918 прегледа 0

Руски журналист, писал за Сирия, полетя от 5-я етаж

Руски разследващ журналист, който пише за смъртта на наемници в Сирия, почина в болница, след като падна от прозорец на апартамента си на петия етаж. Максим Бородин е бил намерен, тежко ранен от съседите си в Екатеринбург и отведен в болница, където по-късно починал. Руски медии отбелязват, че Бородин е един от първите журналисти писал за убитите руски наемници, известни като "групата Вагнер", в Сирия.

Местните власти заявиха, че не е намерено предсмъртно писмо, но е малко вероятно инцидентът да има наказателен характер. Въпреки това, негов приятел разкри, че Бородин е казал, че апартаментът е бил заобиколен от охранители един ден по-рано.

Вячеслав Башков описва Бородин като "принципен и честен журналисти" и каза, че Бородин се е свързал с него в пет часа сутринта на 11 април, казвайки, че има "някой с оръжие на балкона и хора с камуфлаж и маски на стълбището ". По-късно Бородин е съобщил, че е сгрешил и хората, които е видял, са участвали в някакво упражнение.

Власти заявиха, че вратата на апартамента му е заключена отвътре, което показва, че никой друг не е влязъл или не е напуснал апартамента.

Главният редактор на „Нови Ден“, където работил Бородин, не вярва, че смъртта му може да е случайност и каза, че няма причина той да се самоубие, пише вести.бг. Руските медии отбелязват, че той е работел по различни разследвания и неведнъж си е навличал гнева на засегнатите. През есента на 2017 г. е бил нападнат с метална тръба след негово интервю за филма "Матилда". Филмът предизвика остра полемика в Русия и дори до актове на насилие от православни активисти, твърдящи, че филмът петни името на последния руски монарх Николай Втори.

Коментари