Руски пенсионер разкри колко харчи за храна в България

Владимир е руски пенсионер, избрал да живее в българското черноморско градче Несебър. Преместил се в България със съпругата си, защото и двамата харесвали морето, а и зимата на морския бряг тук била много по-мека от тази, която сковава родината им.

Неотдавна той споделил със свой приятел у дома как живее в България и колко пари харчи за храна всеки месец.

Той признава, че двете пенсии — неговата и на съпругата му — напълно покривали разходите им за месеца, макар да давали половината пари за храна.

Пенсията на Владимир възлизала на около 20 хиляди руски рубли (514 лева), а тази на неговата съпруга — на около 17 хиляди рубли (440 лева), като от време на време техните деца им изпращали пари от Русия, за да им помагат.

До известна степен, облекчение в месечния им бюджет, внасяла малката зеленчукова градинка, която направили след пристигането си в черноморския град.

Така доходът на руското семейство успявал да покрие всички разходи и сметки и бил напълно достатъчен, за да могат Владимир и жена му да водят добър живот в България.

В руската социална мрежа VK Владимир споделя с наборите си у дома, че харчи малко повече от половината си доходи за храна (около 18-20 хил. рубли на месец). В подробна публикация пенсионерът дава идея за основните цени на хранителните продукти в България:

В Несебър, в местния супермаркет, цените са като на повечето места в България, така че правете си изводи за това, колко бихте могли да харчите на месец, ако и вие живеете тук:

Краставици — 3,8 лева, корнишоните са по-евтини — 2,8 лева за кило. Цената на доматите е 2,47 лв.

Сирената тук са различни от онези, които се предлагат на руския пазар и цените е трудно да се съпоставят, но все пак килограм бяло българско сирене струва между 300 и 400 рубли (7-10 лева).

Цената на кашкавала пък варира между 350 и 600 рубли (9-16 лв.) за килограм.Има разбира се и по-евтини сирена и кашкавали, а изборът на млечни продукти, като цяло, е богат. 

Същото се отнася и за разнообразието от меса и колбаси.

Добри колбаси и кренвирши могат да се купят за по 150-200 рубли (3,8-6.4 лева) килото.

Месото е малко по-скъпо — цената му е средно около 500 рубли (12 лева) за килограм.

Млякото е по 50 рубли (1,2 лева).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?