Подай сигнал

Руската най-желана, Английската с най-висок бал

В елитните училища почти нямат шанс деца с под 400 точки от изпитите, със 175 не влизат никъде

Образование

от Елица Кандева 1909 прегледа 0

Руската най-желана, Английската с най-висок бал

Паралелките по английски език в ЕГ „Пловдив” са с най-висок бал тази година на първо класиране след 7. клас. Първото момиче в списъка на приетите там е с 495 точки. Това повтаря ситуацията от миналата година, когато пак начело по бал бе Английската, но с немска паралелка и една точка повече.

На второ място в класацията това лято е Математическата с максимален бал в школото в паралелка с математика и английски - 494 точки за момиче.

Следва Руската с 490 точки за момче в немска паралелка.

На четвърта позиция е пак МГ „Акад. Кирил Попов” с максимален бал 485,750 на момче в паралелка със засилено изучаване на математика и английски.

Топ 5 допълва ЕГ „Пловдив” - в немската паралелка там най-високият бал за момиче е 480 точки.

Максималните и минималните балове на първи тур са приблизително същите като миналата година, коментира председателят на комисията по приема Рангел Райчев, старши експерт в Регионалното управление по образование.

В елитните гимназии баловете на приети почти не падат под 400 точки, като на места разликата между класираните момичета и момчета стига до 50. С по-висок успех са девойките.

Последното прието момче на първо класиране в ЕГ „Иван Вазов” е в немска паралелка с бал 376 т., а последното момиче - с 427. В Английската на първи тур чертата е на бал 398 за момчета с немски и 419 за момичета с английски. В Математическата минималният бал е 390,5 точки - на момиче в паралелка с математика и английски.

Общо 4748 тийнейджъри подадоха заявления за прием след завършено основно образование. От тях 307 са от други региони, в предишни години броят им е стигал до 500.

38 на сто от седмокласниците са подали заявления онлайн, останалите са предпочели варианта на хартия в 22 центъра в областта.

Класирани на първи тур са 4465 деца. В областта 175 остават неприети никъде. Родителите им са преценили, че имат висок бал, и са вписали едно или няколко училища измежду най-елитните, а сборът от точките се е оказал недостатъчен за паралелките там, каза началникът на РУО Иванка Киркова. Тя добави, че веднага след оповестяването на първото класиране родители започнали да звънят в управлението. Вариантът за тях е автоматично да участват във втори тур. Ако децата отново не са в списъците на приетите, трябва да подадат ново заявление за участие в трето класиране.

Записването на приетите на този етап е от 4 до 6 юли включително.

ТОП 3

Най- желана тази година е ЕГ „Иван Вазов” - 1370 седмокласници са я посочили в заявленията си. На второ място, само с един кандидат по-малко, е ЕГ „Пловдив”. Следва Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, за която напират 1177 ученици.

Сред професионалните паралелки най-голям интерес е към специалностите в Математическата. Нито едно свободно място няма на първи тур и в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Лазаров” и ПГСАГ „Арх. Камен Петков”.

Коментари