Подай сигнал

Русия първа признава независимостта на България

Свят

от Екип Марица 391 прегледа 0

Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България

На този ден през 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 г. с политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена от Берлинския договор.

След Младотурската революция се създават условия за отхвърляне изцяло на васалната зависимост на България. Правителството и князът са подкрепени от Австро-Унгария, която се стреми да анексира Босна и Херцеговина. В такава обстановка на 22 септември 1908 г. в Търново със специален манифест е провъзгласена независимостта на България. Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България. Първоначално Турция настоява България да изплати близо 500 млн. франка, за да признае независимостта. После сумата е намалена на 125 млн.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са три протокола, според които Русия опрощава на Турция военните задължения, останали още от войната (1877-1878 г.), срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 години 82 млн. франка - задължението, което Турция има към Русия.

Коментари