Подай сигнал

Рушат ли багерите античен римски път на ул. "Капитан Райчо"

Видео

от Росен Саръмов 2056 прегледа 0

Живеещите между блок 2 и 3 на ул. „Капитан Райчо” публикуваха 12-минутно видео, което показва разравянето на терена на спорната кооперация на бившата зелена площ.

Според тях то илюстрира как два багера взимат от едната част на двора пръст и я изсипват в другата. Записът е от началото на годината.

Спорният терен от 800 кв. м е собственост на „Центрум Груп”. На него е предвиден строеж на 7 етажна кооперация.

С багерите са разбити археологическите находки на терена, убедени са живеещите на „Капитан Райчо”.

От кадрите се вижда как багерите наистина правят това, но не може да се види има ли действително някаква археология отдолу.

Появява се дълъг каменен блок, но той е от основите на бутнатата на ул. „Родопи” къща на „Жилфонд”. И този терен бе закупен и залепен към терена на „Центрум Груп”.

„Ето това стана пред 200 души живеещи наоколо”, твърди Венцислав Антонов от единия протестиращ блок. Той казва, че чак след багерите на мястото са дошли археолози за проверка на терена.

„Виждал съм видеото – нищо не може да се разбере от него. Не се вижда рушене на археология на него. Повтарям: На това място няма археология – колегите, които още са там откриха две късноантични монети и нищо друго”, каза директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

В момента инспектори от София също проверяват обекта.

Хората от блока са публикували и снимка на пътека покрита с камъни. Убедени са, че това е античен римски път.

„Знам тази пътека – колегите категорично се обосноваха за нея, че не е антична, а е била в двора на една от старите къщи. Разбирам болката на хората от блоковете, но археологията няма да реши проблема им”, каза доц. Кисьов.

Коментари


демек, няма археология, начи дигаме 7 етажен мастодонт и всички протестъри да си продват партамнетити и да осигурят спокойствие на багерите и шефчето със заменките