Румъния ни праща мощи на св. Андрей за празника Св. Марина

Раздават на вярващите икони и памучета, докоснати до светинята

Частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани се очаква днес в Пловдив. Посрещането на светинята ще бъде в 18 часа в Катедралния храм "Успение Богородично".
Мощите идват под тепетата по покана на пловдивския митрополит Николай в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина”, който се чества на 17 юли. По традиция от години за този ден владиката измолва светини, пред които пловдивчани да се поклонят и да отправят молитви. При първите гостувания опашките стигаха чак до Античния театър, а богомолците се стичаха от цялата страна и потокът към храма не секваше дори нощем.

Този път мощите ще бъдат донесени от Негово Високопреосвещенство Теодосий,  архиепископ на Томи (Констанца)  от Румънската православна църква. Свети апостол Андрей Първозвани се счита за неин покровител.

От катедралната църква ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина”. Там те ще бъдат поставени за поклонение на вярващите. В 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Мощите ще останат в храма, който ще бъде отворен, докато има желаещи да се поклонят пред тях. 

Утре, когато православната църква чества паметта на света великомъченица Марина в църквата, която носи нейното име, от 9 часа ще бъде отслужена празничната архиерейска света литургия. Тя ще бъде възглавена от митрополит Николай в съслужение с гости архиереи.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Андрей и памук, осветен на светите мощи, съобщиха от Пловдивската митрополия.
Светинята ще остане в храма до 16 часа на същия ден.
По традиция празникът на св. Марина става повод и за честитки от архиереи и вярващи към пловдивския митрополит Николай в навечерието на неговия рожден ден. На 19 юли тази година той ще навърши 49 години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?