Румен Петков поиска спиране на преговорите за F16

Незабавно спиране на преговорите за закупуването на американските бойни самолети F16 поиска лидерът на АБВ и коалиция за България Румен Петков.

„Начинът, по който се водят преговорите, загърбва основните параметри и индустриалното сътрудничество. Той е престъпен от гледна точка на националната ни сигурност и интереси. Поведението на зам.-министъра Запрянов предполага той да бъде отстранен незабавно“, заяви той на пресконференция в Пловдив.

Бившият вътрешен министър обвини Министерството на отбраната, че прикрива определена информация от обществен интерес с цел обществото да бъде подведено, да му бъдат представени непълни данни и на тази база да се вземе решение за закупуване на самолети F16, което е в ущърб и на България като цяло и на националната сигурност.

Петков излезе с аргументи в полза на офертата за „Грипен“.  По думите му шведското предложение предвижда доставката на самолетите да започне 18 месеца след подписването на договора, докато договорът със САЩ предвижда доставката да започне след 4 години.

„Грипен предоставят два хангара за по четири самолета и предлагат България да се превърне в център за ремонт и поддръжка на такъв тип самолети от региона. В офертата за 1,5 млрд лв. са включени десет самолета плюс двата хангара и въоръжение за 80 млн. лв.“, посочи лидерът на Коалиция за България. Шведите предлагат част от частите да се произвеждат в България и доставката им да бъде до 10 дни след заявката, докато при американската оферта срокът е между 70 и 180 дни.

Твърденията за това, че американските самолети, които предвиждаме да закупим, са най-добрите, са дълбоко несъстоятелни, просто защото такива самолети няма. Много е важно обществото ни да е информирано за щетите с такива самолети, които са претърпели съседни на нас страни. В Гърция и Турция загубите на такива самолети са 11% в тренировъчни полети - това трябва да го знаят и българските пилоти и българското общество, изтъкна Румен Петков.  


Кой ще носи съдебна отговорност, ако настъпи авария с такъв самолет загине наш пилот, попита той. Петков припомни, че в Румъния от 12 самолети F16, летят само 4-5. Останалите са на земята поради липса на резервни части.

Петков настоя да получи и информация от премиера кога и за каква сума е закупена системата ПИКИС - Полева интегрирана комуникационно-информационна система за Сухопътните войски. Използва ли се системата и с какво подпомага сухопътните войски, запита той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар

22.04.2019 | 17:10

От сделката за F-16 зависи властта на Шаиката.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?