Руините в центъра - запазена марка на Пловдив

Само съдът може да отмени строителното разрешение за съборената къща на Куцоглу. Ако документът падне, собственикът ще прави нов проект

Купища счупени тухли, керемиди и строителни отпадъци са струпани на мястото на къщата - паметник на културата  на ул. "Гладстон" 12. Тя бе съборена на 6 юни от новия <210> собственик Светослав Митев под носа на общината. Откакто багерът бутна 110-годишната сграда, строежът е безлюден. Вратата на металната ограда е залостена, фургонът - празен. Няма ни техника, ни хора. 

 

"Чакаме прокуратурата и Икономическа полиция да приключат разследването и да внесат събраните факти и доказателства в съда, за да бъде предявено обвинение за умишлено разрушаване на къщата и да се отмени строителното разрешение, издадено на собственика на имота", обясни кметът на "Централен" Георги Стаменов. Казусът е същия като на "Одрин" 8, където останките от стария тютюнев склад стоят като паметник на глупостта вече 3 години. Очаква се поне още толкова време да заобикаляме и изкопа на "Гладстон" 12, защото предстоят дълги съдебни и институционални процедури.  

 

Разрешението за реконструкцията на старата къща от наследството на Куцоглу е подписано на 26 март тази година от главния архитект на район "Централен" Петър Петров и в него изрично е записано, че се дава за "ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуващата сграда". След като е съгласувано с РДНСК и влязло в сила, не може да бъде отменено от кметството, а само с решение на съда. 

 

В проекта на арх. Румяна Пройкова се посочва, че при реконструкцията от къщата трябваше да бъдат запазени две фасади - южната и западната, а останалата <210> част да се възстанови в същия обем след реконструкцията. На 5 юни от сградата бяха останали две стени, но на следващия ден и те бяха съборени. Според Светослав Митов те щяха сами да се срутят, подкопани от поройните дъждове. Георги Стаменов обаче напомня, че собственикът беше длъжен да предприеме укрепителни действия, което вероятно не е направил. 

 

"От наша страна сме свършили всичко, каквото можехме. Уведомихме веднага Министерството на културата и внесохме два сигнала в прокуратурата - за умишлено увреждане на сградата и за отмяна на строително разрешение, защото къщата я няма и няма на какво да се прави ремонт", каза Георги Стаменов.

 

Светослав Митов е купил къщата през 2017 г. на името на неговата фирма "Неокор билдинг" ЕООД. Със събарянето на сградата на практика си е отворил голяма беля, защото по Закона за културното наследство може да му бъде наложена глоба минимум за 30 000 лева. За да не остане още една дупка в центъра, която да грози града с години, за строежа трябва да изработи нов проект, който да се съгласува с НИНКН и да чака строително разрешение. Собственикът не може дори да разчисти руините, защото се води разследване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Кокиче

Кокиче

26.06.2019 | 09:17

Запазена марка на цялата държава, не на Пловдив...Айде по-полека с етикетите.

Отговори
2 1
МАРИЦА БЪДЕТЕ ТОЧНИ

МАРИЦА БЪДЕТЕ ТОЧНИ

26.06.2019 | 07:33

ЗАПАЗЕНА МАРКА НЕ НА ПЛОВДИВ , А НА ТОТЕВ.

Отговори
9 2
писна ни от цялата шайка тотюва

писна ни от цялата шайка тотюва

26.06.2019 | 07:24

Хайде ,малкото кметче Стаменов и маминия при айдук Ральо. От цялата шайка тополовградския селяк беше най-малко крадлив, ама той само лежи.

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?