Розалинда не ходи на училище от страх да не я откраднат

Учители си събират учениците с обходи по къщите в Столипиново

Розалинда не се явила на изпита по националното външно оценяване след 7-ми клас през пролетта, защото се е страхувала да не бъде открадната по пътя до училището в Столипиново. Тази история момичето разказа на учителите от Средно училище „Найден Геров“, които днес направиха обход сред проблемни деца в квартала.

Бабата на девойката – Марушка, пък заяви, че не иска да я пуска в 8 клас, защото другата й внучка се изучила, но пък попаднала на мъж наркоман, който я изоставил. Бабата на искала подобно нещастие да се случи и на Розалинда. Учителките Пенка Казакова и Нейка Шошева успяха с куп аргументи да убедят възрастната жена, че е много важно внучката й да завърши училище. Марушка обеща още до края на деня да внесе документите на момичето. От благодарност Розалинда прегърна учителките.

Преди обхода учителите, медиаторите и педагогическите съветници в СУ „Найден Геров“ проведоха съвещание с директора Емил Начев. Педагогическият съветник г-жа Ангелова заяви, че от февруари насам 30 деца от махалата са върнати в училището благодарение на обиколките.

Тя допълни, че икономическите санкции като лишаване от детски помощи на родителите, които не пращат децата си на училище, оказват влияние единствено на най-бедните семейства. По-богатите и тези, които работят в чужбина, изобщо не се впечатляват.

Все повече фамилии в Столипиново обаче започват да виждат смисъл в това децата им да са образовани и с желание ги пращат на училище, обясни педагогическият съветник.

Педагожките попаднаха и на Ани Янкова, която също е пропуснала изпита след 7-ми клас. Майка й обясни, че изобщо не са знаели, че има изпит в този ден и затова спокойно отишли на пазар в Асеновград. Майката обеща още същия ден да внесе документите на дъщеря си в гимназията.

Цвета пък решила да не продължава с ученето сслед 7-ми клас, тъй като щяла да заминава за Германия при майка си, но не знаела точно кога. Учителките търпеливо обясниха на девойката, че трябва да се запише да учи, тъй като без необходимите документи властите няма да я пуснат. Цвета също бе убедена да се върне в училището, което тя с радост ще стори.

Снимки: Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?