Подай сигнал

Роумингът безплатен, ама не съвсем

Бизнес зона

от Мария Петрова 5264 прегледа 0

Роумингът безплатен, ама не съвсем

Роумингът, който уж стана безплатен в ЕС от 15 юни 2017 г., не е съвсем безплатен за България. Гръмката новина за отпадането на таксите или е била грешка на превода, или недобре обяснена на потребителите. Официалната информация бе, че при пътуване в държава от ЕС всеки ще използва включените в месечния му пакет минути за разговори към всички национални мрежи, SMS и мобилен интернет все едно е в рамките на България и без да дължи допълнителна такси. „Зад завесата“ обаче остана скрита информацията, че ако човек звъни от България в ЕС, това незнайно защо не се смята за роуминг, а за международно обаждане, което се таксува според тарифата на съответния оператор. За това няма никаква логика, тъй като България също е в ЕС, но явно за пореден път доказва, че Европа е на две скорости.

От началото на годината мобилните оператори в България поетапно са започнали да променят, за радост - да намаляват таксите за международни разговори в ЕС.

А1 например отскоро уведомява клиентите си, че от 15 май 2019 г. ще могат да ползват по-ниски цени за изходящи международни повиквания и SMS-и от България към държави от ЕС и Европейското икономическо пространство /ЕИП/. Промяната е във връзка с изменение на Регламент (ЕС) 2015/2120, касаещ изходящи международни повиквания и кратки текстови съобщения от страната към общността и ЕИП.

От телекома уточняват, че след въвеждането на тази промяна ще се предостави възможност за общуване при по-ниски ценови нива, но не по-високи от 0,445 лева (с ДДС) за изходящи международни повиквания към държави от ЕС/ЕИП и 0,14 лева (с ДДС) за изходящи международни SMS към държави от ЕС/ЕИП.

Коментари


Ох, майко, майкооооу, колко мъка има покрай тая Марица...

Коментарите са стряскащи. Статията с пълно основание коментира абсурдите в българското тълкуване на роуминга. Въпреки че имах прекрасен план с Мтел, с който ползвах роуминг, при промените с уж падането на роуминга, точно този план вече нямал роуминг. Ядосана, заминавайки за зимата в друга страна в Европа, смених оператора. Вече с Виваком имам роуминг, но имам една трета от интернет гигабайтите. Цакат където и както могат.

Авторът на статията трябваше преди да пише,първо да прочете какво означава Роуминг. Да ,безплатен е, но за да го ползуваш, трябва да не си в страната,в която е регистриран телефона ти, в противен случай ти водиш международен разговор.

Изключително безумна статия. Роуминга отдавна падна. И да, когато си в България и звъниш извън пределите на страната е нормално да се таксува като международен разговор. Роуминг е когато си в чужбина, а не в собствената си държава. Също така има и политика за справедливо ползване в роуминг. Което ще рече, че от тази услуга могат да се възползват хора, които пътуват в чужбина, а не тези които живеем в чужбина. Имам чувството, че някой пълен бунак ви пише статиите в последно време, но съвсем скоро ще намеря начин да ви блокирам и да не ми излизате в новите, защото сте изключително непрофесионалисти в сферата истинските новини. За съжаление отдавна бяхте супер авторитетни вече сте станали жълтурковци. Много жалко, наистина!

Явно в тъй наречената "държава" нрб освен парите в мафиот ската крадлива маса депутати магистрати и проч убийци и. Господ епо ниска класа в тяхното крадливо съзнание спрямо паричките слава на България.