Росица Пейчева създаде музикална школа

Най-малката и гласовита ученичка е 5-годишната Ивайла

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 


Известната родопска певица Росица Пейчева се отдаде на преподавателска дейност и музикалната школа набъбва с всеки изминал месец. Гласовитата родопчанка от Лъки е завършила „Педагогика на обучението по музика“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив и последните години се е отдала в обучението на млади таланти в града под тепетата.

 

Много от децата в Пловдив продължават да се занимават с фолклор благодарение на нея.

 

Една от талантливите ученички е 5-годишната Ивайла Карабойчева. Тя с нетърпение очаква срещите с Роси, както я нарича приятелски, и заедно всяка седмица се потапят в дълбините на народната песен. Първоначално пеят само родопски песни, но малката красавица вече знае и македонски. Тя се справя еднакво добре със специфичните родопско глисандо и провикването от Пиринския край. Впечатляващо е, че вярно изпълнява мелодичната линия на всяка песен, което потвърждава дарбата и музикалния слух. 

 

По съвет на Роси Ивайла  вече ходи на пияно и солфеж. Тази пролет момичето се представи на престижния национален конкурс „Орфееви таланти“ в Пловдив и спечели една от наградите.

 

Обичта на децата към Роси идва не само от подхода към тях, но и от истинската любов, с която ги дарява. Тя отделя минути за носии, китки, терлици, различни народни украшения и често намира начин  да подари я коланче, я китка или да направи друга изне​нада, така че да впечатли младите фолклорни таланти. Това още повече мотивира децата да пеят и да го правят с удоволствие и самочувствие.

 

Роси казва: „Дори да не се развият като музиканти, то поне съм ги накарала да обичат народната музика и да съхраняват най-здравото и обединяващо ни нас, българите - неповторимия ни фолклор". Днес Росица Пейчева работи с шест деца, въпреки ангажиментите си и натовареното ежедневие. Скоро осъществи и нови клипове за телевизията в красивите околности на село Лилково благодарение на гостоприемното семейство Мандурови.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Трезвеник

Трезвеник

22.07.2019 | 11:10

Как малкото пет годишно дете ходи на пиЯно не е ясно,

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?