Роми от "Столипиново" заграбиха имота на пловдивчанка

Жена дължи 1000 лв. за данъци за имот, който е застроен незаконно, съобщи bTV.  Люба Шаламанова е родена в къща с голям двор в „Столипиново” в Пловдив. Семейството ѝ притежава над 7 декара земя там, но от 20 години имотите им са превзети от роми, които са построили десетки незаконни къщи в тях. Истинските собственици имат само задължения да плащат данъците си, но не и право да владеят имотите си.

„Направиха голяма широка стена и дотам – повече навътре не може да се влезе. Завладели са къща с два входа, с чешма, с ток, с всичко. Живеят вътре, дето се казва, и пеят. Нито наем, нито здравей на нас като собственици”, каза Люба Шаламанова. 

Две години по-късно незаконните сгради върху земята ѝ се множат, а общината иска от пенсионерката да плаща данъците и заплашва семейството със санкции.

„Как да платя данъци, като циганите живеят там? А на моята племенница не ѝ приеха документите за детската градина на детето, защото трябвало да плати данъка. Ние сме четирима души наследници. Не може един човек да плати данъка”, казва Шаламанова. Тя среща трудности и с плащането на данъците на къщата, в която живее.

„Отивам да си плащам данъка за къщата и чиновничката казва: Няма да ви взема данъка. Имате един голям данък, трябва първо да го платите и после този за къщата”, обяснява тя.

В крайна сметка общината прави компромис за детската градина и внучето е прието, но данъчните задължения продължават да се трупат.

Районният кмет Николай Чунчуков смята, че проблемът с незаконното строителство в цялата страна не може да се реши от общините, защото е създаден в парламента.  Според него незаконното строителство продължава, защото сега действащият Закон за устройство на територията дава правото на хората, които са построили незаконни постройки, да обжалват.  По думите му е необходима законодателна промяна. „Когато ти си извършил строителство в чужд имот, независимо общински, държавен или частен, то не трябва да се дава право и минута да си помислиш, че този човек може да обжалва. Това даже трябва да се криминализира, а не да му даваш право да обжалва”, подчерта той.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?