Родопско село вдигна наново изпепелена хижа

"Бурето" била стара каца за зеле на бившия "Булгарплод", която ловците превърнали в свое място за раздумка

Изгорялата ловна хижа "Бурето" е възстановена изцяло и дори стана още по-хубава, обявиха ловците от смолянското село Търън. Уникалната база, която е била изградена от дъски от стара каца, бе изпепелена през 70-те години. Огънят тръгнал от оставена без надзор камина на дърва. Пламъците унищожиха 80 кв. м покривна конструкция, 70 кв. м навес, мебели, бяла и черна техника.

Само дни след пожара задружните ловци разчистиха останките и се заеха с възстановяването.

"Бурето" е част от живота на селото ни и независимо от всичко го възстановихме, каза кметът Явор Говедаров, който управлява селото вече 41 години и е един от най-дългогодишните избираеми кметове в България. Говедаров е и собственик на земята в местността Хармана на 1100 метра надморска височина, където се намира култовата ловна хижа. Наследил я от дядо си Брахим Текьов, който от 1929 до 1935 г. е управлявал многолюдното село Търън.


Хижата, станала известна като "Бурето", се появила случайно преди около 50 г. Тогава в района на селото имало изоставени 15 дървени каци на бившия "Булгарплод", в които са слагали зеле, туршии и всичко, което може да се маринова за изхранване на населението. Тъй като в онзи период на мода излезли бурканите и каците постепенно започнали да отпадат, ловците поискали една от тях, за да си направят място за отдих, където да се събират след лов. Авджиите надписали дъските и чемберите с тебешир, за да не се разменят при транспортирането им и така да зейнат дупки. Сглобили я обратно дъска по дъска навръх баира. За да не вали вътре, отворът на кацата е бил покрит с тенекия. В центъра поставили маса, а около дъното на бъчвата наковали пейки за сядане. В нея се влиза през изрязан отвор за врата.


Решили, че кацата се нуждае от украса, и повикали учителя по рисуване в съседното село Требище да увековечи по стените на кацата ловни мотиви. Учителят, който вече е покойник, ги започнал, но постепенно вдъхновението намаляло и към края на кацата рисунките вече са съвсем бегли.

"Няма нищо лошо, дори Рембранд е имал недовършени картини", обясняват философски местните ловци.


С времето до кацата поставили голяма барака, отново взета от смолянско предприятие. Авджиите свързали кацата с бараката, направили вътре голяма пещ за чевермета, сложили на цялата конструкция общ покрив и започнали да се събират след лов. От година на година обзавеждат с легла, столове, маси и облагородяват отвън, така че вече има и алеи с цветя. Всичко е правено с безвъзмезден труд на ловджиите. Направили и кухня. Базата се разширила и с пристройка във времето, с още две стаи хотелски тип, с четири легла и баня и тоалетна. Бурето заживяло свой живот веднага след поставянето си. Бившият депутат Звездалин Кафеджиев, родом от Търън, започнал да кани големци да гостуват в кацата за зеле. През уникалната хижа са минали по покана на местните ловци Петър Стоянов, Иван Костов, Йордан Соколов, Муравей Радев, Георги Петканов и още дузина политици. Така Търън решил в кацата за зеле редица свои проблеми като водоснабдяването. Покрай сбирките в "Бурето" местните измолвали министрите за асфалт и други придобивки. Така в момента в селото няма нито една неасфалтирана улица, нито пък така познатите навсякъде дупки.


Освен със спечелените придобивки във времето, заради широкото пространство и красивата панорама в "Бурето", е имало десетки сватби, рождени дни и всякакви частни събития. Така кацата на ловджиите стана популярна и за почивка. От нея се вижда и Момчиловата крепост на отсрещния баир.


"Хижата се ползва от всички хора от близките села. Който се обади, че има гости, рожден ден, идва и празнува. Ако иска дори само за развлечение - пълни си багажника с продукти и пристига. Никакви пари не сме взимали на хората, освен да си платят тока и разни неща по кухнята, ако я ползват. Земята е лично моя, но ще си остане за обществено ползване", уверява Говедаров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?