Родопският Колю Фичето вдигна мост в село Чепинци

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсионер от рудоземското село Чепинци. 73-годишният Юсеин Мадански има 25 години стаж под земята като миньор. Цял живот обаче гради къщата си и подходите около нея.

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Той градил всичко на ръка, както разширяване на къщата, така и големи подпорни стени на двата бряга на реката, подходи със стълби към улицата в квартала. "Правил съм си въжена линия и по нея съм свалял строителни материали и всичко е минало през двете ми ръце", казва жилавият пенсионер.

Преди три години решава да направи сам и мост през реката. Започва да търкаля огромни камъни сам, които събира от коритото на реката за градежа. Освен с камъните, които събирал, мостът е изграден и със старите бордюри, които извадили при ремонта на улици в Рудозем. Изваждаха ги и ги складираха и се помолих на кмета на Рудозем и той ми ги даде, казва бай Юсеин. Той докарал бордюрите с фадроми, спускал ги един по един в реката и градилх сам. "Колко труд съм хвърлил аз си знам. Две години го градих, наскоро го довърших, парапети сложих, беседка направих и вода си докарах и направих и чешма, да му е добре на народа като дойде тук, да си почива", разказва родопският "Колю Фичето".

Мостът му издържа на големи и натоварени догоре, тежки по няколко тона машини. Мадански разказва, че след като го изградил и налял бетона отгоре за трасето над реката, накарал камион да мине с 26 тона товар през него. Той изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд. Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама синове и две дъщери, 7 внука, от които 5 момчета и две момичета, и един правнук.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?