Родопчани вдигнаха 2000 чешми за хаир СНИМКИ

Фети Дертли построи уникална беседка за 50 човека в памет на близки хора

Закрита огромна беседка с барбекю, с две чешми - външна и вътрешна, маси, люлки, мост и алпинеуми е изградил във внушителен комплекс Фети Дертли от доспатското село Барутин. Чудото се намира по пътя от Барутин към село Чавдар, в местността Луката. Обектът е по-атрактивен от нарочна хотелска атракция, от модните в последно време еко къщи за гости.

Снимки и видеоклипове на новата придобивка станаха хит за броени дни в социалните мрежи и хора от близо и далеч се отправиха към комплекса. Всичко в него изумява с табиетлъка и любовта, вложена във всеки детайл. Майсторът му, 57-годишният Фети Дертли, всеки ден продължава да го посещава и подобрява нещо. Казва, че го е направил със свои средства и не ги е броил, защото е нарекъл всичко в памет на починалите си близки. 

"Бях направил първоначално една чешма със затворена беседка в памет на моите близки, но стана нещастен случай, зет ми почина, и хванах още една вода, открита, лятна, в негова памет и я докарах на същото място. В целия комплекс има всички удобства да се съберат накуп 50 души", казва Дертли.

Мъжът се занимава с изкупуване на диворастящи гъби и плодове. Работил по комплекса до чешмите основно сам. "Изцяло съм го направил дарение за хората, затова съм сложил и светеща табела, че е отворено "Денонощно", посочва майсторът. До комплекса се стига с кола или пеша, като се минава по мостче през река Чавдар.

Гостите се посрещат от табели „Оставете проблемите си някъде тук, няма кой да ви ги вземе“ и "Яжте, Пийте и Друго правете, Но си Почистете!". Дертли е направил три големи чешми досега, както и няколко малки в Балкана, спазвайки традицията.

Навсякъде в Родопите строят чешми за хаир, традицията обаче е особено силна и жива в Доспат. Местните имат уникален почин да почитат всеки предшественик с чешма. Населението на Доспат е около 8500 души, а според регистър, създаден от общината, броят на чешмите в района е над 2000 с от един до двадесет чучура и продължава да се увеличава. Общината в Доспат е единствената, въвела регистър на майсторите чешмари, в който са записани над 80 души, сред които и няколко жени. Доспат събират туристи отскоро и в уникален музей, посветен на чешмите. А най-големият им празник е този на чешмарите, който се провежда на празника на общината. Тази година той е от 16 до 18 август. Традицията започнала през 1986 година, когато под егидата на Световното движение „Екофорум за мир” на ООН се провежда „Първият национален събор на чешмарите-дарители в България“.

„Чешма се прави на един солук (дъх)! Тя е вдъхновение … Защото няма чешма с катинар. В къщата влизаш навътре, а чешмата излиза навън - тя е за всички. И колкото повече люде я напиват, толкова тя е по-сладка и дълговечна“, казва в своя статия за чешмарството родопският писател Никола Гигов.

За всеки починал - по чучур

Името Доспат в превод означава „Приятел на пътя”, сиреч пътникът може да спре и да си почине до някоя чешма. От векове има традиция да се строят в памет на починалите и за хаир. Сметката показва, че на всеки четвърти жител се пада по една чешма.

Най-много е направил покойният бай Юсеин Пилчев. Неговият внук Асен Пилчев също прави чешми, обучен от дядо си. Бай Юсеин цял живот работел като горски и обикалял района. Навсякъде, където е видял свободно течаща вода, е направил чешма. Така успял да изгради около осемдесет. 

"Традицията продължава. Само за последната година има изградени 7-8 нови чешми", казва секретарят на община Доспат инж. Веселин Калфов. По думите му има фамилии, които са потомствени чешмари от години. Щом дебитът на водата позволява повече чучури, на всеки починал да се нарича един чучур. Когато дебитът е по-малък, се строи отделна чешма. Преди са строили с каквото намерят, а сега местните се надпреварват кой по-разточителна чешма да направи - с мрамор, с бетонни корита, гнайс, дърворезби и шлайфани камъни. Има чешми, които струват и над 20 000 лева, други са произведения на изкуството, а трети, като тази на Фертли, са достойни да поберат цяла сватба.

Лош човек чешма не прави

"Създателят на Мейзиновата чешма дядо Идриз Мейзинов още през далечната 1977 година е казал, че „лош човек чешма не прави". Красимир Рашилов, също чешмар, пък е на мнение, че чешмата е път към вечността. Бай Юсеин Пилчев пък е правил чешми не само за себе си, но и за дарения на други хора за спомен на техните родители", посочва Калфов. И заявява, че няма майстор в Доспатско, който да не се радва, че чешмите събират хората, на тях те празнуват и стават приятели.

Сред чешмарите най-закрепен документално е Красимир Рашилов. Майсторът има цяла папка с документи за своята чешма, като сред тях е и направено изпитване от Регионална здравна инспекция - Стара Загора, което доказва отличните качества на водата ѝ.

Уникален музей

Доспат вече събира и все повече туристи в парк - музея на родопската чешма, направен върху 7 декара над центъра. По склоновете на гората са накацали около 80 макета в реален и умален вид на най-красивите чешми от района, а до тях водят алеи и стълбища. Почти всички чешми са снимани, описани подробно от кой и от какви материали са направени, както и географските им координати. Фотосите са на специални табла из околността.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Mima

Mima

28.07.2019 | 20:51

Izumitelno e tova koeto praviat HORATA v Rodopite ! I predi gi uvajavah i im se vashishtavah, no sega oshte poveche ! Zivi i zdravi da sa i vse taka chisti i dobri ! Da se uchim ot tiah ! :-)

Отговори
5 0
@

@

27.07.2019 | 18:21

Слагате неправилни глаголи в заглавието. Все пак чешми правят хората, а не ибрици

Отговори
4 8

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?