Родителите на починалата Габи осъдиха здравното министерство

Административният съд се произнесе, че има дискриминация за 5-годишното момиче

Родителите на починало от левкемия дете осъдиха повторно Министерство на здравеопазването и НЗОК за 100 000 лева. Решението е на Пловдивския административен съд с председател Мариана Михайлова и е второто, след като през 2016 г. ВАС отмени първото поради нередовности в исковата молба и върна делото за повторно разглеждане в Пловдив. 

Родителите на Габриела Йорданова съдят МЗ и НЗОК като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично е наследил дейността на център „Фонд за трансплантации” по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация. Случаят с починалата от остра левкемия Габи е показателен, тъй като заради забавяне и последвал отказ за финансиране на лечението в чужбина момиченцето умира.

5-годишната Габриела Йорданова починала на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминало в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране момиченцето отишло твърде късно в италианската клиника и лекарите там не успели да го спасят. Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението бил, че Габи има по-голяма сестра и че между двете деца има пълна съвместимост, така че операцията можело да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дали пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им били аналогични с този на Габи.

След смъртта на детето си родителите завели дело за дискриминация, което спечелили. По време на второто дело в Пловдив била разпитана бабата на починалата Габи. Тя разказва, че внучка <210> била родена през 2007 г. и когато била на годинка и половина, се разболяла от остра лимфобластна левкемия. Била подложена на химиотерапия, но през 2011 г. получава рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болница с по-малкото дете, а бащата нонстоп карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат, били огромни. След смъртта на Габи се разболял и баща <210>, който дори изпаднал в кома, се казва в показанията на бабата.

Решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?