Подай сигнал

Родители разказват за работата си в „Седмица на професиите”

Децата от ДГ „Мирослава” се превърнаха в полицаи, готвачи, пожарникари, лекари и музиканти

Галерия

от Калина Кръстева 1826 прегледа 0

Какъв искаш да станеш като пораснеш? Този въпрос е така любим на възрастните. А ДГ „Мирослава” в Пловдив се постара да насочи малчуганите в „Седмица на професиите”. От 14 до 18 май в забавачката, която насърчава талантите на децата по метода „Монтесори”, родителите представят своята работа. Малките се превърщат в полицаи, готвачи, пожарникари, лекари и музиканти по време на срещите.

По нестандартен и интересен начин възрастните разказват защо и как са избрали своята професия; представят нагледно предназначението на инструменти и материали, с които си служат, дават възможност на децата да ги изпробват. В детската градина малчуганите се обучават именно така – те сами избират какви да са дейностите им и подходът е първо сетивен. С „Монтесори” метода екипът на „Мирослава” помага на децата да открият своите интереси и да постигат много, без напрежение.

„ „Седмицата на професиите” в момента тече и буди у тях въодушевление, радост и неподправен интерес, както и осмисляне ролята на определена професия и стимулиране на уважение към труда на възрастните. Всичко това дава възможност за запознаване на децата със света на възрастните и ползата от техните професии, мотивация и желание за усвояване на нови знания и умения и приобщаване на родителите към детската градина”, каза директорката Радка Гъркова.

Какво прави полицаят, как да приготвим вкусна пица, как се раждат бебетата и на други интересни въпроси отговориха родителите, които представиха своите професии.

Водещи готвачи от елитен ресторант, заедно с малките си помощници от втора група, оборудвани с точилки, шапки и готварски престилки, направиха пици и десерт, с които почерпиха своите връстници и предизвикаха аплодисментите им.

Истински фурор предизвикаха посещенията на полицай и следовател – родители на деца от подготвителната група, които нагледно показаха как се свалят пръстови отпечатъци и как се търсят улики. Те изтъкнаха отговорността и обществената значимост на своята професия и призоваха децата да бъдат добри и спазват правилата. Малчуганите разказаха пред „Марица”, че техните пръстови отпечатъци са единствени и дори брат и сестра нямат същите.

Изтъкнати фризьори - родители на деца от първа група, разказаха инструментите, с които си служат, направиха прически, подходящи за ежедневието, и такива за парти. Спазени бяха съвременните модни тенденции. Професионалистите обясниха на малчуганите какви грижи да полагат за косата си.

Родители лекари на деца от първа и втора група под формата на забавна игра показаха на децата колко важно е да се грижат за здравето си, как да се хранят здравословно, както и за какво служат някои лекарски инструменти и пособия. Като подарък, децата получиха спринцовки и бинтове, за да лекуват в къщи любимите си играчки. Родител акушер по достъпен начин запозна малчуганите как се раж

Коментари