Родители питат президента Радев за Стратегията за детето

Протестиращи семейства от Асеновград пресрещат Румен Радев, който идва на празника на града утре

Родители, които протестират срещу Стратегията за детето, ще пресрещнат утре президента Румен Радев, за да го попитат за позицията му по горещата тема. Държавният глава се чака на празника на Асеновград. Семействата от Станимака се организират да го спрат в 10.30 часа пред паметника на път за площада. Техни представители призоваха пловдивчани също да се присъединят, след като те  пък се включиха в днешното протестно шествие под тепетата.

То се обяви за тотална отмяна на  Стратегията за детето 2019-2030 г., а не за корекция на определени текстове в нея. Протестиращите изтъкнаха, че заложените политики предполагат намеса в личния живот на семейството и дават твърде много правомощия  на институциите. Опасенията са, че това може да доведе до лесно отнемане на деца от родителите. Участници в протеста лансираха и тезата, че държавната политика се кове с финансиране отвън, което обслужва чужди интереси, включително на педофилски организации и еднополови семейства.

„Г-н президент, не може човек, овластен от Бог да управлява цяла държава, да мълчи толкова време по въпроса за стратегията - обърна се задочно към Радев един от ораторите, пристигнали от Асеновград. – 29 града се вдигнаха днес да кажат, че ние не даваме българските деца”! Около 300 съмишленици му отвърнаха, скандирайки: „Ни-ко-га!”.

Като подчерта, че говори от името на българските мъже, бащата обяви, че протестиращите са се настроили срещу Норвегия, защото оттам идват парите, с които е финансирано създаването на стартегията. Той заяви, че всяка инвазия трябва да бъде отхвърлена. И стигна още по-далече: „Искаме да помогнем на норвежкия народ, като му покажем как се отстоява свободата. Мълчахме прекалено дълго и бяхме безотговорни. Но сега четем, информираме се, обединяваме се и силата е с нас!”.

Подчертавайки, че държавният бюджет отделя 250 000 лв. за горещата телефонна линия за сигнали за насилие срещу деца, протестиращите настояха занапред тя вече да не се управлява от неправителствена организация, а да е в ръцете на държавата

 

Ето и останалите искания на протеста под надслов „Да запазим българското семейство” в Пловдив:

 

1. Отхвърляне на настоящата стратегия в цялост и на законодателните промени в нейна подкрепа.

2. Започване на работа по изцяло нова стратегия, с представители на обществото, излъчени от областните градове,  съобразена с Конституцията и Конвенцията на ООН за правата на децата, традициите и обичаите на обществото и региона.

3.  Мониторинг и проверка на работата на системата за закрила на детето и механизмите за вътрешен и външен контрол на системата, които сега   работят неадекватно. За целта родители да имат достъп до информация за провежданата социална работа. Предложения за конкретни мерки ще бъдат оповестени допълнително.

 4. Стратегията да бъде насочена към подпомагане на семейството и детето в рамките на семейството, а не то да е самостоятелен субект на права. За целта формулировката „Поставяне на ДЕТЕТО и на неговите най-добри интереси в центъра на политиките, програмите и услугите за децата и семействата“ да се замени с  „Поставяне на СЕМЕЙСТВОТО на детето, и на неговите най-добри интереси в центъра на политиките, програмите и услугите за децата и семействата.

5. Засилен институционален контрол върху доставчиците на социални услуги с участието на родителя, близки/роднини, които не полагат грижи за дете. Пълен достъп на близки до начина на провеждане социалната услуга.

6. Стратегията да гарантира равни права и възможности на родителите за полагане на грижи за децата при развод и раздяла. Чрез Стратегията да се определят насоки за законодателни промени за адекватно спазване не тези права от органите по закрила.

7. Засилена, персонална, административно-наказателна отговорност на социалните работници, съпроводена с бърз и адекватен контрол.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?