Родители гастролират в „Седмица на професиите”

Децата от ДГ „Мирослава” се превърнаха в полицаи, готвачи, пожарникари, лекари и музиканти

Какъв искаш да станеш, като пораснеш? Този въпрос е така любим на възрастните. А ДГ „Мирослава” в Пловдив се постара да насочи малчуганите в „Седмица на професиите” от 14 до 18 май.

В забавачката, насърчаваща талантите на децата по метода „Монтесори”, родителите представят своята работа. Малките се превръщат в полицаи, готвачи, пожарникари, лекари и музиканти по време на срещите. По нестандартен и интересен начин възрастните разказват защо и как са избрали своята професия, представят нагледно предназначението на инструменти и материали, с които си служат, дават възможност на децата да ги изпробват. В детската градина малчуганите се обучават именно така - те сами избират какви да са дейностите им и подходът е първо сетивен. С „Монтесори” метода екипът на „Мирослава” помага на децата да открият своите интереси и да постигат много, без напрежение.

„Седмицата на професиите” в момента тече и буди у тях въодушевление, радост и  неподправен интерес, както и осмисляне на ролята на определена професия и стимулиране на уважение към труда на възрастните. Всичко това дава възможност за запознаване на децата със света на възрастните и ползата от техните професии, мотивация и желание за усвояване на нови знания и умения и приобщаване на родителите към детската градина”, каза директорката Радка Гъркова.

Какво прави полицаят, как да приготвим вкусна пица, как се раждат бебетата и на други интересни въпроси отговориха родителите, които представиха вчера своите професии.

Водещи готвачи от елитен ресторант, заедно с малките си помощници, оборудвани с точилки, шапки  и готварски престилки, направиха пици и десерт.  Истински фурор предизвикаха посещенията на полицай и следовател - родители на деца от подготвителната група, които нагледно показаха как се свалят пръстови отпечатъци и как се търсят улики. Малчуганите разказаха пред „Марица”, че техните пръстови отпечатъци са единствени и дори брат и сестра нямат еднакви.

Изтъкнати фризьори - родители на деца от първа група, разказаха за инструментите, с които си служат, направиха прически, подходящи за ежедневието, и такива за парти. 

8-2
Лекар или музикант - изборът е на малките 

Лекари, родители на деца от първа и втора група, под формата на забавна игра показаха на малките колко важно е да се грижат за здравето си, как да се хранят здравословно, както и за какво служат някои лекарски инструменти и пособия. Като подарък децата получиха спринцовки и бинтове, за да лекуват вкъщи любимите си играчки. Родител акушер по достъпен начин запозна малчуганите как се раждат бебетата и какви грижи изискват.

Вълшебния свят на музиката показаха с неповторимото изпълнение на цигулка и китара от родителите на Коста, които са известни музиканти. Те изпълниха различни по жанр музикални произведения, запознаха децата с разнообразието от музикални инструменти.
Професиона%D

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?