Подай сигнал

Рискуваме Пловдив да отплава в Егейско море

Интервю

от Илияна Караланова 4683 прегледа 0

Димитър Куманов

Димитър Куманов е строителен инженер, специалист по стоманени конструкции. Един от основателите на Сдружение „Риболовен клуб Балканка”.

- Г-н Куманов, твърдите, че Пловдив и пловдивчани ще пострадат от проекта за река Марица. Защо?

- Познавам река Марица в участъка около панаира, защото съм проектирал покриването на конструкцията на Пешеходния мост. Познавам рибите, камъните, храстите и знам какво ще се случи. Мисля, че успяхме да предадем нашата тревога на МОСВ, че там може да стане нещо невъобразимо. За съжаление не можем да постъпим по същия начин с пловдивския кмет, който изглежда не е живял в града по време на наводнението през 2005 г. Водата тогава стигна на 20 см под гредите на моста на панаира. Построяването на твърди препятствия в коритото на реката - детски площадки с катерушки и пързалки, фитнес уреди, волейболни игрища, ще създаде опасност от наводнения. Виждал съм преди 2-3 години как реката на Килифарево влачи едно чудовищно дърво чак до втория етаж на манастира в района. А кметът на Пловдив иска да сложи стълбове за волейбол в коритото на Марица. Нали сте наясно, че първото дърво, което реката довлече до тези стълбове, може да се заклини там и да започне да задържа наноси, тиня, храсталаци... И тогава градът ще отиде право в Егейско море.

- Ще има ли опасност за хората?

- В общия случай големите реки не се вдигат толкова бързо, че да нямаме време да избягаме. Това е преодолим проблем. Огромният риск е за сигурността на мостовете. По проект искат да направят в коритото на реката едно кюне 50 метра широко и 2 метра дълбоко. То ще подкопае основите на речните стълбове на съществуващите мостове. Кюнето ще влезе под нивото на горния ръб на тези основи. Това е търсене на белята с лампа. Габионите, които искат да слагат в коритото, също са неподходящи. Те могат да вършат работа за сухи откоси покрай пътища. Никой обаче не знае каква им е дълготрайността, защото тези поцинковани телчета рано или късно ръждясват. Имам снимки и клипове от река, която беше отнесла всички габиони. Ако проектът се реализира, в реката няма да се завърти и една риба. В това изкуствено корито, между габионите, тя няма да има вече къде да намери храна. Казват, че това го имало във Франция и други държави. Но не можеш да сравняваш Марица с никоя друга река на планетата.

- Защо?

- Марица е реката с най-голямо прехвърляне на води в цяла Европа. Водата в нея идва още от Доспат. Събира се на кота 2000 м в Рила. Цялата вода от каскадата Белмекен-Сестримо пристига в Марица. Може да отиде в Места само ако прелива язовир Белмекен. Основният изпускател на Белмекен обаче е в посока Марица ​- в района на Крива река-Сестримо. Сиреч, от 1900 метра нагоре в Рила цялата вода пристига в Марица с изключение на един малък участък между Дупница и Самоков. Река Марица е с най-големия неравномерен отток. Като изпуснат каскада Въча например, Марица вдига нивото много бързо. Част от причината за наводнението през 2005 г. беше, че язовир Белмекен също преля. Щеше да отнесе и Сестримо при Крива река.

- Защо тези въпроси не се повдигнаха на общественото обсъждане на проекта?

- Хората, които бяха там, обясниха, че докладът за ОВОС е непрофесионален, но РИОСВ го одобри независимо от всичко. Проблемът с мостовете нито е изследван, нито е коментиран. На никого не му е пукало. Има риск догодина кметът да изхарчи 41 милиона и нищо не може да го спре. Докато гледах общественото обсъждане, през цялото време си мислех: Няма ли някой да стане и да каже „Вие нормални ли сте?!“.

- Софиянци сте по-активни от пловдивчани.

- Е, вие щяхте да колите прасета в центъра на Пловдив навръх откриващото събитие за Европейска столица на културата… Как после да спрем кмета да даде 41 милиона за река Марица?

Коментари


Тоя "специалист" по стоманени конструкции откога стана хидролог? Аман от хора, които се мислят за компетентни по всички въпроси и се изказват под път и над мост по въпроси, които не разбират. Той не знае ли, че бачо ти Доган е най-големия хидролог в България. Дайте ми на мен 5 млн. и ще Ви кажа как ще стане работата.

Чиба, бре, продажни герберунгели! Човекът ви казва, че е идиотизъм да се създават изкуствени препятствия на водното течение, а уродите квичат одобрително на тъпизмите на Маминото. Всички сте за затвора, престъна шайка.

оправи си първо покрива на моста

Някакъв шоп квичи на гладно.Всичко.е за тези 41 милиона.Тази пара няма да я вземе този бездарник.Понеже покривал пешеходния мост.И познавал рибите и папурите.Патките и кормораните.По голямата опасност е неПочистеното корито на реката.Когато коритото е социализирано и в него няма гори и храсти и водата ще минава по лесно.

Тоя педал Тотев ще потопи града!