Подай сигнал

Рискуваме Пловдив да отплава в Егейско море

Интервю

от Илияна Караланова 6001 прегледа 0

Димитър Куманов

Димитър Куманов е строителен инженер, специалист по стоманени конструкции. Един от основателите на Сдружение „Риболовен клуб Балканка”.

- Г-н Куманов, твърдите, че Пловдив и пловдивчани ще пострадат от проекта за река Марица. Защо?

- Познавам река Марица в участъка около панаира, защото съм проектирал покриването на конструкцията на Пешеходния мост. Познавам рибите, камъните, храстите и знам какво ще се случи. Мисля, че успяхме да предадем нашата тревога на МОСВ, че там може да стане нещо невъобразимо. За съжаление не можем да постъпим по същия начин с пловдивския кмет, който изглежда не е живял в града по време на наводнението през 2005 г. Водата тогава стигна на 20 см под гредите на моста на панаира. Построяването на твърди препятствия в коритото на реката - детски площадки с катерушки и пързалки, фитнес уреди, волейболни игрища, ще създаде опасност от наводнения. Виждал съм преди 2-3 години как реката на Килифарево влачи едно чудовищно дърво чак до втория етаж на манастира в района. А кметът на Пловдив иска да сложи стълбове за волейбол в коритото на Марица. Нали сте наясно, че първото дърво, което реката довлече до тези стълбове, може да се заклини там и да започне да задържа наноси, тиня, храсталаци... И тогава градът ще отиде право в Егейско море.

- Ще има ли опасност за хората?

- В общия случай големите реки не се вдигат толкова бързо, че да нямаме време да избягаме. Това е преодолим проблем. Огромният риск е за сигурността на мостовете. По проект искат да направят в коритото на реката едно кюне 50 метра широко и 2 метра дълбоко. То ще подкопае основите на речните стълбове на съществуващите мостове. Кюнето ще влезе под нивото на горния ръб на тези основи. Това е търсене на белята с лампа. Габионите, които искат да слагат в коритото, също са неподходящи. Те могат да вършат работа за сухи откоси покрай пътища. Никой обаче не знае каква им е дълготрайността, защото тези поцинковани телчета рано или късно ръждясват. Имам снимки и клипове от река, която беше отнесла всички габиони. Ако проектът се реализира, в реката няма да се завърти и една риба. В това изкуствено корито, между габионите, тя няма да има вече къде да намери храна. Казват, че това го имало във Франция и други държави. Но не можеш да сравняваш Марица с никоя друга река на планетата.

- Защо?

- Марица е реката с най-голямо прехвърляне на води в цяла Европа. Водата в нея идва още от Доспат. Събира се на кота 2000 м в Рила. Цялата вода от каскадата Белмекен-Сестримо пристига в Марица. Може да отиде в Места само ако прелива язовир Белмекен. Основният изпускател на Белмекен обаче е в посока Марица ​- в района на Крива река-Сестримо. Сиреч, от 1900 метра нагоре в Рила цялата вода пристига в Марица с изключение на един малък участък между Дупница и Самоков. Река Марица е с най-големия неравномерен отток. Като изпуснат каскада Въча например, Марица вдига нивото много бързо. Част от причината за наводнението през 2005 г. беше, че язовир Белмекен също преля. Щеше да отнесе и Сестримо при Крива река.

- Защо тези въпроси не се повдигнаха на общественото обсъждане на проекта?

- Хората, които бяха там, обясниха, че докладът за ОВОС е непрофесионален, но РИОСВ го одобри независимо от всичко. Проблемът с мостовете нито е изследван, нито е коментиран. На никого не му е пукало. Има риск догодина кметът да изхарчи 41 милиона и нищо не може да го спре. Докато гледах общественото обсъждане, през цялото време си мислех: Няма ли някой да стане и да каже „Вие нормални ли сте?!“.

- Софиянци сте по-активни от пловдивчани.

- Е, вие щяхте да колите прасета в центъра на Пловдив навръх откриващото събитие за Европейска столица на културата… Как после да спрем кмета да даде 41 милиона за река Марица?