Подай сигнал

Реститути реставрират бивша детска градина в центъра

70 рискови сгради в центъра с предписания за ремонт

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1452 прегледа 0

В новата-стара детска градина малчуганите ще учат и играят

Бившата детска градина на ул. "Емил де Лавеле", реституирана през 90-те години, ще бъде реставрирана. Проектът вече е внесен за разглеждане, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Сградата се намира на изключително атрактивно място - в самия център на Пловдив, срещу Цар-Симеоновата градина.

Старинната къща е подготвена за основен ремонт. От нея са останали само външните стени. Фасадата трябва да бъде възстановена в автентичния вид, тъй като сградата попада в архитектурния ансамбъл Филипополис - Тримонциум - Пловдив, обясни Стаменов. Проектът задължително се съгласува с НИНКН. Тези процедури по реставрацията на стара сграда са изпълнили преди няколко години и собствениците на съседната къща. Днес тя е като една от перлите на архитектурното наследство на града.

Стаменов разказва, че само през миналата година районната администрация е връчила на собствениците над 70 предписания за ремонт на сградите със статут на паметници на културата и други, които попадат в архитектурния ансамбъл. "Радостното е, че голяма част от собствениците са започнали ремонти или са в процес на проектиране и одобрение на проекти", подчерта районният кмет.

Над 30 жилищни сгради в центъра са включени в проекта за саниране със средствата по оперативна програма "Региони в растеж". Къщите се намират предимно на ул. "Иван Вазов", "Христо Г. Данов", "Райко Даскалов", "Княз Александър I". В следващите година-две предстои реставрация. Според Стаменов в последните три години са възстановени доста сгради в центъра, а собствениците на тези, където има падаща мазилка, ръждясали балкони или висящи улуци, започнаха да слагат защитни платна отвън, за да не застрашават живота и здравето на минувачите.

Въпреки това бившият тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки" до Сточна гара продължава да всява ужас на хората. Сагата с този имот се точи поне от седем-осем години и краят не се вижда. Грозилището дори не е опаковано, а металната ограда е надвиснала опасно над тротоара. Районният кмет обяснява, че по предписанието на НИНКН собствениците на имота - фирмите на Моравенови и Момчил Момчилов, трябва да направят заснемане на старинната фасада, след което да възпроизведат архитектурните елементи в бъдещата сграда, която един ден ще строят върху съборената сграда чудовище без покрив, прозорци и врати. Заснемането също ще мине дългия път на съгласуване с НИНКН.

Коментари