Решават съдбата на басейна в СУ "Д. Матевски"

Вече седми месец децата не могат да тренират, защото комплексът е затворен

Плувният басейн в СУ "Димитър Матевски" в "Тракия" е затворен от миналия декември и все още няма решение кога стотици деца отново ще могат да тренират. Както "Марица" писа, базата беше стопанисвана от "Спортен клуб Димитър Матевски", но сдружението  се отказа да продължи договора с училището. Директорът е внесъл предложение в местния парламент за провеждане на конкурс за избор на наемател. Съветниците обаче са преценили, че трябва да се потърсят и други варианти. 

"Искаме да видим каква е издръжката на басейна и какви са месечните разходи, за да не ощетяваме децата и родителите с високи такси за тренировки", обясни съветничката от ЗС "Ал. Стамболийски" Бояна Маркова. Тя е член на извънредната комисия, създадена специално заради проблема със затворения плувен комплекс в "Димитър Матевски". В комисията участват още Ясен Михайлов /ГЕРБ/, Божидар Здравков /ДСБ/, Ангел Ангелов /местна коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно/, Евелин Парасков /Съюз за Пловдив/, Иван Петков /БСП/, Константин Георгиев /Кауза Пловдив/ и Костадин Гаров /Патриотичен фронт/. 

Преди да затворят басейна, децата са плащали за вход по 6-7 лева. Парите са давани под формата на дарения, защото клубът и училището нямали право да събират такси, а в същото време средствата за издръжката не стигали, разказа Бояна Маркова. Басейнът е построен по европейска програма и срокът на проекта е изтекъл.

"Басейнът не работи, защото сдружението се отказа да го стопанисва поради невъзможността да го издържа, а за училищния бюджет не е по силите да поеме всички разходи", потвърди директорът на СОУ "Димитър Матевски" Николай Георгиев. През миналата година за поддръжката на спортното съоръжение са отишли близо 48 000 лева, а още 25 000 лева са били дадени за работните заплати на треньори, спасител и обслужващ персонал. Николай Георгиев уточни, че децата са плащали под формата на  дарения, защото в договора по проекта е било посочено, че басейнът не може да се отдава под наем. Комплексът се финансираше от Община Пловдив и училището, но средствата пак са били недостатъчни. 

През тази година от Общината не превеждат пари. 

"Когато в училището бяха 1200 ученици, басейнът работеше нормално, но сега са 850. Имаме голямо желание да го отворим, но за съжаление не можем да го издържаме без финансова  помощ ", каза директорът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?