Ремонтираме площад "Централен" с парите за "Пловдив 2019"

Общината провали всички обекти, които можеха да се ремонтират с държавните средства, за да посрещат гости за ЕСК

Ремонтът на пл. „Централен” и на подлеза на ул. „Гладстон”, както и строителство на зоологическата градина се извършват със средствата, дадени на Община Пловдив от републиканския бюджет. Строително-монтажните работи на площада и подлеза струват близо 18 млн. лева с ДДС, след като с решение на Общинския съвет първоначалната им стойност от 12 млн. лева беше завишена с 5,6 милиона заради гранитни плочки, с които ще се покрие част от площада.

За площада ще бъде изразходвана почти цялата целева субсидия в размер на 20 млн. лева, определена с постановление на Министерския съвет за инфраструктурни проекти, свързани с подготовката на Европейска столица на културата. Първият транш  от държавната субсидия е предоставен още през 2015 г. за зоопарка. Това са 4 млн. лева. Парите са похарчени, но зоопарк и до днес няма.

Оказа се, че Община Пловдив не е в състояние да инвестира своевременно и целесъобразно публичните средства, въпреки че те са  поднесени на тепсия.  

Държавните пари бяха разпределени за конкретни обекти - пл. „Централен”, художествените галерии на ул. „Гладстон” и в Детмаг „Снежанка”, кино „Космос”, Тютюнев град. Убедихме се, че нито един от проектите не беше изпълнен до откриването на Европейска столица на културата. В годината, когато трябва да посрещаме туристи, центърът на Пловдив представлява строителна площадка с рев на багери, облаци прах и натиск върху строителите да работят на педал дори при минусови температури.

При този очевиден провал кметът Иван Тотев трудно би могъл да убеди Бойко Борисов за ново държавно финансиране в друг общински обект, колкото и Пловдив да е в сърцето на премиера.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?