Ректорът на ПУ: Тръгвам си удовлетворен

Стоя зад кандидатурата на проф. Румен Младенов, макар че с него дори едно кафе не съм изпил. Това заяви ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов преди старта на изборите за негов приемник, който да управлява вуза през следващите 4 години.

В момента  в Градския дом на културата се провежда Общото събрание, което ще излъчи нов ректор и нов Академичен съвет, а в гласуването ще участват 353 делегати. Единствената кандидатура е на проф. Румен Младенов, който е възпитаник на вуза и е минал всички стъпала до най-високия ръководен пост в него.

Проф. Козлуджов призна, че именно той се е спрял на него, защото е спокоен и балансиран човек. „Много трудно прие - добави ректорът с два мандата зад гърба си. – Странно е, че хора, които могат, не искат. А тези, които не могат, отвътре ги нуди”.

Проф. Козлуджов изтъкна, че проф. Младенов е вдигнал на крака Биологическия факултет, изваждайки го от противоречия и финансовото дъно. А на тръгване оттам консолидирал хората около най-подходящата кандидатура за негов приемник. „Умее да  убеждава спокойно и балансирано, да обединява различни хора. Затова го поканих – за да се запазят балансът и психоклиматът”, добави проф. Козлуджов.

Той бе категоричен, че не може да се говори за предрешен избор и няма нищо смущаващо в липсата на други кандидати. Напротив – настоящата ситуация показва, че той е обединил факултетите и много хора застават зад него, посочи проф. Козлуджов. „Ако пък не го искат, пускат бяла бюлетина и бламират!”, очерта той алтернативата. Да кандидатства за ректор има право всеки хабилитиран преподавател, като регламентът допуска не само да бъде номиниран, а и той сам да издигне кандидатурата си.

След избора днес проф. Козлуджов остава на поста до края на май, а новият ректор ще встъпи в длъжност от 1 юни, когато започва предварителната кандидатстудентска кампания. Предаването на щафетата е нулев проблем за нормалното й провеждане, отсече ректорът.

„Днес на практика приключва моята одисея, която продължи 20 г. -  от януари 2000 г. бях 11 години и половина зам.-ректор, като два от мандатите оперативно съм управлявал висшето училище. През това време натрупах опит и контакти, което ми помогна после. Първото ми избиране за ректор беше трудно, за втория мандат не се появиха куражлии - погледна назад проф. Козлуджов. – Всяко начало си има край. Аз си отивам удовлетворен, защото за 8 години и половина  вузът промени облика и статуса си. Сега се говори с уважение за него. Две поредни години в изследване на нашия профсъюз само по измерими параметри ние сме N1 в България, което два пъти публично призна и ректорът на Софийския университет”.

Проф. Козлуджов вметна, че по време на своето управление е платил и цената за това. В личен план не е малка, добави той.

Най-много се гордее с инфраструктурата, развита в трудните български условия. „Бях зам.-ректор, когато  успяхме със Студентския съвет да спрем обявен търг от военното министерство и правителството върна земите, за да имаме днес модерния кампус на ПУ”, каза проф. Козлуджов. Спомни си как 3000 студенти излязоха на демонстрация в една от най-мразовитите пловдивски зими. Той самият ги оставил на Четвъртък пазара и поел на поредните разговори в София. Когато това ударило здравето му, му казали: „Какво се вживяваш толкова, да не ти е бащиния?!”. Не е, но ако не работиш, сякаш ти е бащиния, няма да е същият резултатът”, убеден е ректорът в края на втория си мандат. Днес си дава сметка, че в продължение на 20 г. не се е прибирал у дома преди 19,30, а денят му е започвал още в 8 сутринта.

За тези дълги години в управлението на вуза проф. Козлуджов не могъл да се пребори с нещата, които не зависят пряко от него – механизма за финансиране на университетите и недостатъците на Националната рейтингова система.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?