Рекордна финансова рамка за Пазарджик

Такса смет поскъпва драстично в половината общини от областта

Дванадесетте общини от Пазарджишка област влизат в предизборната година с доста различни финансови показатели. Панагюрище продължава да е в списъка на отличниците по показатели като финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност. А Велинград е сред шестте с най-голям дял на просрочени задължения спрямо годишните разходи и заедно със Септември е в списъка на общините, работещи по одобрени от МФ планове за финансово оздравяване.  

В каква степен различните стартови позиции ще се отразят на харчовете за 2019 г. ще стане окончателно ясно едва след приемането им от съответните общински съвети. Но отсега е видно, че годината идва с една неприятна новина за девет от 12-те общини. В тях ще има рязко увеличение на такса смет заради по-високите разходи за извозване на боклуците до новата клетка на регионалното депо край с. Капитан Димитриево. Тя сложи край на обгазяванията в съседните села, но повишиха разходите за депониране. В Пещера например се готвеха за двойно поскъпване, което първоначално бе спряно от Общинския съвет. Само седмица по-късно обаче старейшините се събраха извънредно и гласуваха увеличение на таксата от 20% за гражданите и с цели 30% за бизнеса.  

В Пазарджик нещата надали ще са по-благоприятни. Няколко пъти през годината кметът Тодор Попов предупреди гражданите  да се подготвят психически за „жестоко поскъпване” на такса смет. В средата на септември градоначалникът говореше за двойно увеличение от 1 януари 2019 г. заради очертаващия се дефицит от около 4 млн. лева в това перо от бюджета. Същевременно Попов коментира, че през 2020 г. поддръжката на чистотата в общините ще стане непосилна за гражданите заради готвената нова методика за изчисляването и въвеждането на задължителни такси към регионалните екоинспекции. Но въпреки че 2020 г. вече се „вижда” от прозореца, в момента се очертава поскъпване в рамките на около 20%. А иначе Пазарджик ще разполага с рекорден бюджет, надвишаващ с близо 7,5 млн. досегашния. Засега тези малко над 80 млн. лева изглеждат достатъчни и премерено разпределени, но със сигурност може да се прогнозира, че през годината бюджетът ще бъде актуализиран поне два пъти.

Такса смет няма да бъде увеличавана в Панагюрище и Стрелча, които не разчитат на депото край Пазарджик, както и в Септември, което е изненада, тъй като общината е в списъка за финансово оздравяване. Но въпреки това там спечелиха проект за компостираща инсталация и кметът Марин Рачев с гордост коментира, че такса смет остава каквато е.

Важно е да се знае, че в края на 2018 г. общините от област Пазарджик получиха ценен подарък от правителството - 6,470 млн. за инфраструктурни проекти. С част от тези пари ще се модернизира стадионът в Пазарджик, с повече от милион ще се ремонтират улици в три села край Батак, над 1,8 милиона ще се превърнат в асфалт на територията на община Велинград, 2 милиона ще преобразят улици в община Септември.

Смело може да се каже, че в годината на местните избори навсякъде ударно ще се асфалтира и благоустроява и премислено ще се бърка в джоба на данъкоплатците. Да не забравяме и спорта като винаги подходяща витрина за успехи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?