Рекорд! Похарчихме 3 милиона в пловдивските хотели

Места за настаняване с 3 и 4 звезди с най-висока заетост

Туризмът в Пловдивско е напът да чупи рекорди. През април месец приходите от нощувки минаха 4,4 милиона лева, като 3 милиона е оборот​ът само от български туристи. В справката, предоставена от териториалното бюро на НСИ, приходи от 3 милиона от нашенци са достигнати само през декември месец миналата година. В годините назад, чак до 2013 г., такава цифра няма. Само за справка - най-слабото време за пловдивските хотелиери е бил именно януари 2013 г., когато приходите от родни туристи са били едва 1,3 милиона лева. 

Много активни за финансите на хотелиерите са се оказали през този месец и чужденците. Приходите от тях скачат с половин милион само за 30 дни -  от 0.9 милиона до 1,4 млн. лева. Другоезичните туристи са оставали средно по две денонощия в Пловдивско и са предпочитали предимно 4- и 5-звездните бази. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през април е 30.5%, като тя е най-висока именно в луксозните локации - 42.2%, следвана от базите с 3 звезди - 31.6%, и с 1 и 2 звезди - 18.6%.

В топ 3 влизат гостите от Турция, Испания и Германия. Туроператорите обаче не са учудени от добрите данни. По традиция пролетните месеци и началото на лятото са много силни за културния туризъм в България. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?