Подай сигнал

Рекорд! 135 души пипнаха варицела за седмица

Здраве

от Румен Златански 1092 прегледа 0

135 души са се разболели от варицела в Пловдив и областта от последния ден на миналата година

135 души са се разболели от варицела в Пловдив и областта от последния ден на миналата година до 6 януари 2019 г. Данните бяха изнесени от Националния център за обществено здраве и анализи. Така новата година започва със своеобразен рекорд на заболелите от нея. През последните три месеца не е имало толкова случаи за една седмица. Най-много - 122, те са били във времето от 29 ноември до 5 декември миналата година. През останалите периоди са варирали от 30 до 80.

Варицелата, известна още като лещенка, е силно заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса (VZV) - вирус от групата на херпеснит. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни хора. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

В този период детето не посещава детско заведение или училище, а групите и класовете, в които има болни, се поставят под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система трябва да са особено предпазливи.

Най-често боледуват децата между 3- и 9-годишна възраст. Бебетата и възрастните обаче също могат да се разболеят. Имунитетът на майката не винаги се предава на кърменото бебе. Към вируса се изгражда доживотен имунитет, тоест боледувалите от варицела не я хващат повторно.

Коментари