Реколтата от череши и кайсии - в риск заради измръзване

Баба Марта се разлюти два дни преди да си замине и "дари" с ледена целувка десетки декари с овощни градини в цялата страна. На 29 март в 6 сутринта в Пловдивско е измерена температура минус 3.8 градуса. Костилковите овощни видове - череши, сливи, праскови, кайсии, вишни, в преобладаващата част от страната са осланени. Реколтата от тях или няма да я има, или ще бъде критично слаба. Това написа в профила си във Фейсбук фермерът Красимир Кумчев. Той коментира, че проблемът не е само в измръзването на дръвчетата, което ще доведе до големи загуби на стопаните и високи цени на плодовете. 

От години не е разрешен проблемът със сроковете за застраховането на градините, което често е във вреда на земеделските производители. Застрахователните компании са заковали дата 20 април, преди която не признават никакви щети, причинени от лоши метеорологични условия.

А за нас, овощарите, сланите са опасни от края на март до около 1 май. За да са спокойни застрахователите, могат да коригират срока от 1 юни до 31 август - тогава слани няма, коментира иронично Кумчев. За него случилото се миналия петък сутринта е по-трагично от други природни бедствия. Ако ние всички можем да си застраховаме имуществото за щети, причинени от наводнения и земетресения, то овощарите нямат право, не могат.

От минусовите температури почти на 100 процента са попарени цветовете на кайсии, праскови, нектарини и сливи в ниските места по поречието на р. Тунджа, както и в района на Каварна и Добрич, това съобщи Коста Петров - председател на сдружение "Българска праскова". Той уточни, че тепърва ще се обследват градините, но при всички случаи добивите ще са 70 процента по-ниски от очакваните. Според него е рано да се коментира дали заради компрометираната реколта ще има дефицит и поскъпване на българските плодове. 

Студената вълна е повредила в различна степен ранно цъфтящите овощни видове, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Стефан Гандев. Според него пораженията ще са различни, в зависимост от района и фенофазата на цъфтеж при череши, бадеми, кайсии, праскови.  Ябълката като по-късно цъфтящ вид е пощадена. При опити, проведени в института, е установено, че превантивното третиране с противомразови препарати дава положителен ефект върху повишаване устойчивостта на цветовете и младите завръзи на ниски температури. Освен прилагането на такива препарати проф. Гандев препоръчва и задимяване. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?