Реките в Смолянско бучат застрашително

Над 100 литра на кв. м са паднали само за 24 часа в региона

Реките в Смолянско са на ръба да излязат на места от коритата си заради обилните валежи в последните 24 часа. Институциите бяха в готовност да правят диги от чували с пясък снощи, когато се очакваше да е пикът на валежите. В нощта срещу сряда в източната част на Смолянска област валя обилен дъжд, а по високите части и в западната част на региона падна нов интензивен снеговалеж.

"Измереното количество на валежите в региона е 100 литра на кв.м за денонощието, а очакваме валежите да са още по-интензивни през нощта срещу четвъртък", каза на обяд вчера областният управител Недялко Славов. Заради високите температури дебелият сняг също започна да се топи и реките в региона вдигнаха нивото си на места до ръба, застрашавайки да излязат от коритата.

Наблюдават се нивата на реките Арда, Върбица, Неделинска и при Мадан, които са значително повишени, каза Славов. Застрашително бучи реката в Неделино, където множество дерета от пороите се стичат през пътища и носят свлачища към речното корито, алармират от общината.

В съседната община Златоград язовир "Златоград" и хвостохранилището при село Ерма река преливат от няколко дни, заради непрестанните валежи. Вчера водата през преливниците им бе с ниво около 22-23 см.

Язовир "Пловдивци" контролирано се изпуска с 6 см ниво през работния преливник, съобщи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?