Рейсове подминават спирката до Английската, учениците бесни

Автобусите са малки и минават рядко, твърдят родителите на деца от езиковите гимназии

Ученици от Английската и Руската се оплакват, че автобусите по линия номер 20 системно ги подминават на спирката пред двете гимназии. Проблемът възникнал след последната реконструкция на булевард „България“, когато в района бяха монтирани две спирки на градските линии. Едната се намира до хипермаркет „Алати“, а другата е пред централния вход на двете гимназии.

Ученици твърдят, че автобусите редовно подминават чакащите на втория заслон. „Някои от рейсовете се пълнят още на първата спирка. В други има места, но шофьорите просто не спират“, жалват се тийнейджърите. Те изпратиха и видеоклип, достъпен в онлайн изданието на „Марица“, на който ясно се вижда как полупразен автобус подминава спирката.  

Подобни оплаквания има и от студентите, които се обучават в новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“. Според тях броят места в колите на градския транспорт е твърде малък и те не може да поемат всички в пиковите часове. „Сградата на университета е  в края на града. Повечето студенти използваме именно градските линии, за да стигнем от вкъщи до вуза и обратно. Не е редно да ни возят в подобни бусчета. Понякога, в пиковите часове, автобусите са толкова пълни, че просто няма начин да се качи човек и трябва да се изчака следващата кола. А после ни питат защо закъсняваме за лекции“, коментираха студенти.

Проблемът е достигнал и до ръководствата на учебните заведения. За това съобщи директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев. Заедно с колежката си от ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян и декана на Факултета по математика и информатика към ПУ проф. д-р Антон Илиев са изпратили предложение до кмета на община Пловдив Иван Тотев, с което настояват за намаляване на интервалите между автобусите на не повече от 10 минути чрез увеличаване броя на колите по съответните линии. Освен това предлагат автобусите да бъдат с над 70 места поне в най-натоварените часове. От ВУЗ-а пък настояват увеличаване на броя на автобусите през почивните дни, тъй като студентите от задочното обучение имат занятия основно през уикенда.

Николай Радев разказа, че от местната администрация е получен и отговор, в който се твърди, че в момента предстои промяна в разписанието на градските автобуси и исканията на учениците и техните родители ще бъдат взети предвид.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?