Следвайте ни

Сладко от люти чушки хит на фестивала на лютеницата

Производители на домашни вкусотии от Куртово Конаре мериха сили през уикенда. Избраха си Царица на лютеницата

Сладко от люти чушки изпоти гостите на фестивала на лютеницата в село Куртово Конаре, който се проведе през уикенда. Местните гордо разказаха, че то се приготвя с мерак и отдаденост, тъй като първо се махат семките от чушлетата, за да се намали лютивината им. После се правят на пюре и се варят на бавен огън със захар.


На феста имаше и други местни вкусотии - различни типове лютеница, айвар, традиционни за района гозби, бяло и червено вино, оцет и мед, приготвени по автентични рецепти. Гостите щъкаха между сергиите на мегдана и нетърпеливо бързаха да опитат от всичко.

В събота се проведе поклонение на паметника на Дядо Александър Димитров, който се намира в двора на църквата. Той е един от пионерите в стопанската история на България, който спасява земеделието на Куртово Конаре в края на 19. век. Димитров внася зеленчукови култури, подходящи за селото - куртовската капия и куртовски розови домати.

В програмата имаше още пленер за художници, детски работилници, концерти. За доброто настроение вчера се грижеха Миленита и нейният бенд, които пристигнаха от София специално за събитието, група „МуфТа" и „Delta Roosters".


В събота за поредна година бе даден и призът „Царица на лютеницата". В конкурса имаха право да участват само производители на лютеница от Куртово Конаре, а условието бе да предоставят само ситносмляна традиционна лютеница. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?