49

С инвестиция за милиони борят скъпия ток в Стамболийски

Германска компания иска да изгради фотоволтаичен парк в Стамболийски, съобщи кметът на общината Георги Мараджиев. Ето какво каза по повод предстоящата инвестиция Мараджиев:

"Имах среща с Даниел Гар, който е председател на Управителния съвет на немския холдинг Mainzer Stadtwerke AG - общинско дружество с над 2000 служители със седалище в град Майнц.  С г-н Гар сме имали преди това и една конферентна видео връзка, в която той заяви инвеститорския интерес от страна на немската компания към община Стамболийски. Имахме възможност и на живо да говорим за намеренията от немска страна и за това как бихме могли да си партнираме с тях като Община. Идеята на чуждия инвеститор е да изгради фотоволтаичен парк, като инвестицията за този парк ще е над 15 милиона евро. Терените са около 260 декара и са в района на бившата кариера до Ново село и Триводици. Разбира се, от наша страна първият ми въпрос към кандидат-инвеститора бе каква ще е ползата за общината, защото, едва когато имаме яснота по този въпрос, свързан с работни места и финансови показатели, можем да започнем  Най-голямата полза за общината ще е възможността с ежемесечните приходи да покрием голяма част от плащанията на скъпия ток. А защо пък да не участваме със средства и в самата инвестиция? Зелената енергия е бъдещето за всяка община. Така че, от страна на общинска администрация няма да има проблеми и каквото зависи от Общината, ще бъде направено без да бавим инвеститора. Поисках и гаранция, че фирмата има сериозни намерения и идеята не е да получи от нас съдействие и след това да се откаже и да си тръгне, както се е случвало с едни други чужди инвеститори. Ще имаме и тази гаранция, така че първата стъпка, която ще се направи, е те да ни предоставят писмо с намеренията си. Ние ще го внесем за гласуване в Общинския съвет. След това немската фирма ще може да си направи предпроектните проучвания и после ще се пристъпи към следващите етапи в реализацията на проекта. Лично като кмет ще кажа, че този инвеститорски интерес може само да ме радва. Той говори, че се ползваме с доверие от страна на бизнеса, а каква по-добра реклама от това за една община!"

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пиар

Пиар

13.04.2022 | 11:32

Този Георги Мараджиев много често присъства във разни репортажи, това не е ли реклама, има и други общини които също правят някои неща ама тях никой не ги отразява, при нас всичко се върти все около едни и същи хора, това дотяга, Бойко затова сигурно загуби, не винаги постоянното публично показване е добре.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?