49
Следвайте ни

Реставрираха стенопис на Христо Стефанов в Стамболийски

viber icon

По време на ремонт в читалището в Стамболийски бе открит стенопис на художника Христо Стефанов. Понеже творбата се нуждаеше от реставрация, кметът Георги Мараджиев пое този ангажимент и в момента стенописът вече е реставриран. Ето какво каза в тази връзка градоначалникът:
"Най-важното нещо, което трябваше да направим, докато ремонтираме помещението за Общинския информационен център, го направихме. Става дума за реставрацията на стенописа, чийто автор е един от най-големите български художници - Христо Стефанов. Творецът, който през 60-те и 70-те години на миналия век е част от знаменитата петорка български художници заедно с Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Йоан Левиев, е рисувал стенописа в Стамболийски през 1972-73 година. Радвам се, че имаме това национално богатство в нашия град и го съхранихме с помощта на художника Стойко Гагъмов, който направи реставрацията и консервацията на произведението на Христо Стефанов.

За много кратко време Стойко Гагъмов, който е известен с най-дългата изложба в света 2,5 км. рисувана върху камъни на кея в Приморско и подобна на остров Тенерифе, успя да съхрани нашия стенопис. Благодаря му за това! Благодаря и на Васко Шабанов, който ще ръководи Общинския информационен център и в момента полага големи усилия за неговото по-бързо изграждане. Така че, много скоро ще имаме още една нова придобивка - Информационен център, където ще пазим и прекрасния стенопис на големия Христо Стефанов!" 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?