71

Японци вариха лютеница с майсторки от Куртово Конаре СНИМКИ

Японски студенти от гастрономически университет в Киото се включиха в приготмянето на българска лютеница в Куртово Конаре, където в момента тече "Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти". Гостите от страната на изгряващото слънце помогнаха на местните майсторки в забъркването на зеленчуковото пюре с прочутитете местни чушки от сорта "Куртовска капия" и розов домат. 

Японските студенти се запознаха с рецептата на прочутата българска лютеница, с тънкостите в приготвянето й. Помогнаха в беленето на печените чушки и подготовката на останалите продукти за забъркването на вкусната българска лютеница.  И всичко това под зоркия поглед и напътствия на майсторките на зеленчуковото пюре в селото. 

Куртово Конаре Фест 2023 започна в петък и ще продължи до утре с богата програма. На площада в селото са подредени щандове с плодове,зеленчуци и традиционни храни. Вече на огъня ври домашно приготмената доматена супа и в 13 часа всички гости на фестивала ще могат да я опитата, както и ще получат филия с лютеница,приготвена с местни продукти.  

Снимка:https://festivali.eu/

Предстои и дегустация от журито на домашно произведени лютеници. Майсторката на най-вукусната ще получи титлата „Царица на лютеницата”. През целия ден за доброто настроение на гостите ще се грижат фолклорни формации, а довечера е концертът на етно-група „Винша –Черешка” / Музикално Трио: Надя Русева, Свилена Рачева, Ана Синона/ и Група „ Северозападняците”.

Програмата в неделя, 10 септември 

10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни, художествени изделия – изложение-базар на производители

10:30 – 13:00 -Арт- работилници и детски занимания

11:00-12:00 – Интерактивно детско представление с артисти от гр. Пловдив

12:00 – Приготвяне на Диско-супа -правим и хапваме супа от дарени продукти, говорим за ненужното изхвърляне на храна и танцуваме на диджей сет

13:00 – Заключителни срещи – пленери

14:00 – Закриване на Куртово Конаре Фест 2023

Снимки: Фейсбук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?