Следвайте ни

Първият в Пловдивска област екопарк ще е в Стамболийски

viber icon


Първият по рода си общински екопарк ще бъде изграден в град Стамболийски. Готов е вече 3D проекта за съоръжението, което ще се намира в парка пред НЧ „Н. Й. Вапцаров“.

„Този парк е мечтата на всяка една община, на всеки един град, на всяка едно населено място и най-вече на всички деца и ще бъде в Стамболийски“, каза по повод новата придобивка на жителите на общината кметът Георги Мараджиев.

Проектът е да се махне асфалтът пред Фотото и двата парка, които в момента са разделени от една затворена улица, да се слеят в един голям зелен остров. За да преминават хората, ще се изгради алея от павета, която ще свързва площада с улицата от другата страна. Най-интересното съоръжение ще е лифтът, който е двоен и ще бъде с дължина 35 метра.

На мястото на сегашната улица ще минава изкуствена река, ще има кораб с две пързалки, като под него ще има специален син мулч, който наподобява море и в същото време ще служи за защита на децата от падане. Корабът е умалено копие на истински кораб – с палуба и трюм, като навсякъде ще може да се играе. Ще има и три вградени в земята батута. Над реката на 4 метра височина ще минава мост, който ще свързва лифта с останалата част на екопарка. В него ще бъдат разположени еколюлки, съоръжения за катерене, две люлки гнездо, паркур, ще има две кули.

Съоръженията са доста на брой, така че да има за всеки по нещо. Отделно навсякъде на сенчестите места ще има екопейки за майките, за да виждат децата си, докато играят.

Освен проекта с новия екопарк Общината е подготвила и проект за старото Лятно кино и за централния площад пред читалището. Ще се получи един красив комплекс от централния площад, екопарка и Лятното кино. Предстои и ремонт на читалището, като сградата също ще се върже с целия този архитектурен комплекс.

„До края на мандата мечтата ни за този комплекс ще се сбъдне, дори смятам, че ще имаме нещо повече, нещо, за което даже не сме мечтали. Искаме Стамболийски да стане най-красивото място за живеене и ще го постигнем! Още следващата пролет, а защо не и до края на тази есен екопаркът ще бъде изграден. Така че, не обещавам нищо за далечното бъдеще, обещавам нещо, което вече сме започнали и стъпка по-стъпка ще стане в близко време и ще се ползва много години от жителите на общината! Надявам се на сесията утре всички общински съветници, независимо от коя партия са, да подкрепят със своя глас проекта за екопарка!“, каза още кметът Георги Мараджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?