Следвайте ни

Незаконно отглеждащи свине- майки бунят селата

Областният управител прати лекарите от агенцията по храните да обяснат на хората за чумата

viber icon

Лекарите от областната агенция за безопасност на пхраните да отиват при недоволните стопани по селата и да обяснят защо се налагат строгите мерки за африканската чума по свинете. Това нареди на заседанието на епизоотичната комисия днес областният управител Станислав Дечев.

Той е получил  подписки от селата Стамболийски, Гарваново и Горски извор, чиито жители се обявяват срещу мерките, предприети от Министерството на земеделието, храните и горите. „Ще предам тези подписки на ОДБХ Хасково, защото те са водещият орган в сегашната ситуация. Нека от Областната дирекция при хората на място, да разговарят с тях, да проверят конкретно какви са опасенията на стопаните и да разяснят целта на мярката, която ни е разпоредена“, заяви Станислав Дечев.

.
От ОПУ Хасково съобщиха, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на АМ“Марица.  
Директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев съобщи, че на наша територия няма констатиран случай на АЧС, но заболяването вече настъпва към Южна България. „Мерките, които са ни спуснати от Централния епизоотичен щаб се изпълняват“, обясни д-р Илиев. Той, заедно със заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова вече са провели срещи със стопани в част от хасковските села. Предстоят още такива разговори, в които се разяснява ползата от крайната мярка, увери той.

„Тези хора, които гледат по едно-две прасета за лични нужди ги боли, че трябва да ги заколят, но проявяват разбиране. Основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми, подчерта д-р Илиев. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарно-медицинската дейност, категоричен е д-р Илиев.

 

Инж. Любомир Илиев от гоското стопанство съобщи, че има заповед лицата, стопанисващи дивеча, да изградят селективни капани за улавяне на дива свиня.. Направена е разяснителната кампания при ловците. Към този момент на територията на ловно стопанство Хасково няма намерени трупове на умрели диви свине и положителни проби за африканска чума.

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?