46
Следвайте ни

"Марица" пита за планината от боклук в Ново село, какво отговори РИОСВ

viber icon

500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и дъжда в Ново село, алармираха местни хора. Въпреки че са складирани в частен имот с висока и плътна ограда, жители на селото се опасяват от причиняването на екологична катастрофа, след като гниещите отпадъци са оставени да се саморазпадат под открито небе. При силен вятър мръсен полиетилен лети из целия стопански двор и градините наоколо. Ново село е известно с една от най-плодородните земеделски земи в района, място, където основен поминък е зеленчукопроизводството. На метри от мястото се намират две фабрики за консерви - "Адела" и "Екофрут", където има цех за бутилиране на вода "Кристал".

След публикацията на "Марица" последва съвместна проверка на РИОСВ-Пловдив и Икономическа полиция. По случая зададохме въпроси към екоинспекцията, като поискахме да знаем:

1. Защо не е ликвидирана площадката на фирма „Еленови Пласт“ ЕООД в бившия селскостопански дворна селото, след като от 2 г. фирмата е с изтекло разрешително?

2. Съществуват ли рискове за екологията от това, че 500 тона полиетиленови отпадъци се саморазпадат върху 5 дка под открито небе от слънцето и дъжда на метри от две консервни предприятия, както алармират жители на селото?

3. Съществуват ли опасни отпадъци на терена?

4. Проверявана ли е фирмата и постъпвали ли са сигнали в РИОСВ-Пловдив срещу нея?

5. Внасяла ли е фирмата отпадъци от Италия, както твърдят местни жители?

Ето как отговориха на въпросите от РИОСВ-Пловдив.

Получените от вестник „Марица“ въпроси бяха заведени като сигнал в деловодството на Регионалната инспекция по околната среда и водите -Пловдив (РИОСВ - Пловдив) с вх. № СЗТ-341/28.09.2021 година.

На 4 октомври експерти на екоинспекцията извършиха проверка на посочения в сигнала обект, находящ се в бившия стопански двор на с. Ново село, общ. Стамболийски, съвместно с представители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив.

  

При проверката на място е установено, че вратите към двора са заключени с катинар и до обекта няма пряк достъп. От направения оглед през оградата се констатира, че отпадъците са натрупани на площ около 5-6 дка и са в количество около 500 тона, състоящи се от бигбегове с млянка от пластмасови отпадъци, бигбегове с гранулат и бали с пластмасови опаковки, като видимо отпадъците са доста стари.

Предвид информацията от сигнала и публикации в сайта на вестник „Марица“, както и констатации от 20.01.2020 година, съставен КП № 0009516, лицето И.Е. беше открито в с. Триводици, общ. Стамболийски, в имот, който е също бивш селскостопански двор. То е потвърдило, че струпаните в Ново село отпадъци са негова собственост, а имотът се ​е използвал от негово еднолично дружество с ограничена отговорност до 2013 година, след което същото е обявено в несъстоятелност и е дадено за ликвидация. 

Търговско дружество, собственост на И.Е., никога не е притежавало издаден регистрационен документ за дейности с отпадъци от директора на РИОСВ -Пловдив.

РИОСВ - Пловдив е осъществявала контрол върху двата обекта в стопанските дворове на с. Ново село и с. Триводици, общ. Стамболийски. Експерти на екоинспекцията са извършили проверки на „притежател на отпадъци“ -физическото лице И.Е., което е стопанисвало двата честни терена, за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците на 20.01.2020 година. Тогава и в двата имота е установено нерегламентирано струпване на отпадъци, а в с. Триводици - и оборудване за третирането им. След дадени и неизпълнени предписания на физическото лице да не извършва дейности по третиране на отпадъци, както и да преустанови незабавно дейността по третиране и съхранение на отпадъците от пластмаса до набавяне на необходимите документи по чл. 35 от ЗУО, РИОСВ-Пловдив е предприела предвидените в екологичното законодателство действия. На физическото лице е съставен акт за установяване на административно нарушение и е издадено наказателно постановление с наложена глоба от 2000 лева. Тъй като същата не е заплатена, през м. декември 2020 година екоинспекцията е предала нарушителя на НАП за принудително събиране на публичното държавно вземане.

Във връзка с установеното от проверката на 4.10.2021 година от страна на РИОСВ - Пловдив предстоят административнонаказателни действия.

И най-важното: 

Пластмасовите отпадъци не се класифицират като опасни, но те трябва да бъдат управлявани по начин, по който да се предотврати и намали вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?